Confirmen un nou focus del virus de la influença aviària a Catalunya

ACN
02-02-2022
  • Confirmen un nou focus del virus de la influença aviària a Catalunya

El Departament d'Acció Climàtica ha confirmat una nou focus del virus de la influença aviària d'alta patogenicitat (IAAP) en una cigonya trobada morta als Aiguamolls de l'Empordà, a Castelló d'Empúries (Alt Empordà). Aquest és el segon focus detectat a Catalunya des de principis d'any. El primer es va trobar al Segrià (Lleida), amb quatre cignes i una cigonya morts al riu Segre. En aquest cas, l'exemplar el van localitzar els Agents Rurals el 17 de gener arran de reforç de vigilància passiva d'aus salvatges. L'animal va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna del parc, on es van prendre mostres que es van analitzat a l'IRTA i, posteriorment, al Laboratori Central de Veterinària d'Algete per a la seva confirmació.

Arran de la detecció del nou focus, els serveis veterinaris del Departament, en coordinació amb els Rurals, estan fent visites de control a totes les explotacions avícoles ubicades en un radi de 10 km al voltant de la localització de l'au per comprovar les mesures de bioseguretat i l'estat clínic de les aus de corral per descartar qualsevol sospita de la malaltia. Això, però, no implica restriccions de moviment de les aus vivies o dels seus productes. A més, els Rurals han intensificat la vigilància passiva a la zona.

En paral·lel, el Departament recorda que el 12 de gener es va publicar al DOGC una resolució que inclou diverses mesures sanitàries per prevenir l'extensió de la malaltia. Entre elles, la prohibició de criar ànecs i oques amb altres espècies d'aus de corral; la cria d'aus de corral a l'aire lliure; el subministrament d'aigua procedent de dipòsits d’aigua on puguin accedir aus silvestres, excepte en el cas d’aigua tractada per garantir la inactivació del virus o la presència d’aus de corral o un altre tipus d’aus captives en els centres de concentració d’animals.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta