Localitzen a Lleida una cigonya morta amb grip aviària

ACN
28-02-2022
  • Localitzen a Lleida una cigonya morta amb grip aviària

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha confirmat un nou focus del virus de la grip aviària (H5N1) en una cigonya trobada morta a Lleida. Els Agents Rurals van localitzar l'animal el 30 de gener i les analítiques de les mostres recollides van confirmar el positiu el 10 de febrer. Es tracta del tercer focus de grip aviària d'alta patogenicitat (IAAP) detectat les darreres setmanes en ocells salvatges a Catalunya, després dels de Soses (Segrià), on es va confirmar la mort de quinze cignes i cigonyes amb el virus, i dels aiguamolls de l'Empordà, d'una cigonya. Acció Climàtica i els Agents Rurals han intensificat el control a explotacions d'aviram i la vigilància passiva a ocells salvatges a l'entorn del focus. 

Arran de la notificació d'aquest nou focus de grip aviària, com a mesura de prevenció, els Serveis Veterinaris Oficials del Departament d'Acció Climàtica, en coordinació amb el cos d'Agents Rurals, estan fent visites de control a totes les explotacions avícoles ubicades dins del radi de quilòmetres al voltant de la localització de la cigonya per comprovar les mesures de bioseguretat de les explotacions i l'estat clínic de les aus de corral a fi de descartar qualsevol sospita de la malaltia. A la vegada, els Agents Rurals han intensificat la vigilància passiva en ocells salvatges prop de la zona on s'ha detectat el nou focus.

Des d'Acció Climàtica assenyalen que, en tractar-se d'ocells salvatges, la detecció d'IAAP no implica modificacions en l'estatus sanitari respecte la grip aviària. Per tant, el territori de Catalunya manté l'estatus de lliure d'aquesta malaltia i els estats membres de la Unió Europea no poden imposar restriccions al comerç dels ocells de corral i els seus productes.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta