Consells per prevenir problemes de pròstata

REDACCIÓ | AECC | Noelia García
19-11-2020
  • CÓMO PREVENIR PROBLEMAS DE PRÓSTATA

El 19 de novembre marquem al nostre calendari el Dia Internacional de l'Home, una jornada que té com a objectiu abordar els temes de salut masculina, promoure la igualtat de gènere fomentant la no discriminació als homes i ressaltar el rol que ocupen diàriament en la societat.

Coincidint amb el Movember, un moviment mundial que s'allarga durant tot el novembre, i que pretén conscienciar sobre temes de salut dels homes.

Segons dades de l'Observatori del Càncer AECC, el càncer de pròstata és el tumor més freqüent entre els homes majors de 50 anys amb, aproximadament, 31.728 nous casos a l'any a Espanya.

De la mà de l'AECC, a Lleidacom us aportem consells i altres informacions al voltant dels efectes i tècniques de prevenció del càncer de pròstata. Fes honor al Dia Internacional de l'Home i informa't sobre una de les majors problemàtiques masculines.

"Consells per prevenir problemes de pròstata"

Què és la pròstata i per a què serveix?

La pròstata és un òrgan intern que es troba en la pelvis situada darrere del pubis, davant del recte i immediatament per sota de la bufeta de l'orina. La seva funció principalment és aportar nutrients als espermatozoides i líquid per al seu transport en el semen.

Anatòmicament, sempre s'ha dit que la pròstata té forma de castanya. No obstant això, la seva grandària tendeix a augmentar a partir dels 50 anys; el que suposa una major probabilitat de patir complicacions per aquest motiu.

Les malalties més freqüents de la pròstata

Hipertròfia prostàtica. Es tracta d'un augment de la seva grandària deguda a un tumor benigne denominat adenoma prostàtic. És molt comú i la seva freqüència augmenta a partir dels 50 anys.

Prostatitis. Sol ser més freqüent en homes més joves. Es tracta d'una inflamació de la glàndula, podent ser d'origen infecciós.

Càncer de pròstata. És un tumor maligne que assenteixi en la glàndula prostàtica. La seva freqüència també augmenta a partir dels 50 anys.

Factors de risc del càncer de pròstata

Com ja hem comentat, l'edat és el principal factor de risc del càncer de pròstata, especialment a partir dels 50. Però, a més, s'han descrit altres factors que també poden influir en el desenvolupament de la malaltia:

  • La dieta i l'obesitat

Poden estar associades als casos més agressius. Hi ha evidència que les dietes amb alt contingut en greixos podrien augmentar el risc de càncer de pròstata, així com la ingesta de molta carn vermella i productes lactis amb alt contingut en greixos, encara que no hi ha una evidència consistent.

  • Els antecedents familiars

Poden considerar-se un altre factor de risc. Així, l'existència de casos de càncer de pròstata en familiars de primer grau (pare, germans, fills), augmenten el risc, sobretot si s'ha diagnosticat en edats primerenques.

  • Genètica

En un petit percentatge de casos, el càncer de pròstata pot estar relacionat amb uns certs canvis genètics. Existeixen algunes famílies amb mutacions en els gens BRCA (associats també al càncer de mama), o en la síndrome de Lynch (càncer colorectal hereditari sense poliposis), que augmenten el risc de patir un càncer de pròstata.

D'altra banda, i per causes no conegudes amb seguretat, el càncer de pròstata és més freqüent en homes afroamericans (aproximadament un 70%). Els homes d'ascendència asiàtica o els habitants de les illes del Pacífic tenen les taxes més baixes d'incidència i mortalitat. Els països del sud com Espanya, Grècia o Itàlia presenten una taxa de càncer de pròstata més baixa.

Finalment, altres factors com les infeccions de transmissió sexual o la vasectomia segueixen en estudi en mancar de conclusions sòlides en l'actualitat.

Prevenció del càncer de pròstata

Seguir hàbits de vida saludable sempre és aconsellable per a mantenir un bon estat de salut i prevenir moltes malalties. També les patologies associades a la pròstata i al càncer de pròstata.

Per tant, mantenir un pes adequat, una dieta saludable (que sigui variada, baixa en greixos, amb un alt consum de fruites i verdures), i realitzar activitat física regular, podria tenir algun paper en la prevenció del càncer de pròstata, sobretot, en l'aparició dels casos més agressius.

També s'aconsella evitar una ingesta excessiva de calci (per exemple, suplements de calci) si no estan justificada per una causa mèdica.

Disminuir el consum d'alcohol i deixar de fumar són també hàbits molt aconsellables per a mantenir en bones condicions la salut general del nostre organisme.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses participar en la 25a edició de l'Animac?