Constitució del Consell Municipal per als Drets de les Persones LGTBIQ+

REDACCIÓ
Publicat: 
16-07-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Constitució del Consell Municipal per als Drets de les Persones LGTBIQ+

El Consell Municipal per als Drets de les Persones LGTBIQ+ per al període 2019-2023 es va constituir ahir a la tarda, en una reunió en què també es va procedir a la constitució de la comissió permanent. Un altre dels punts destacats va ser la presentació de l’esborrany del primer Pla Municipal de polítiques LGTBIQ+ basat en la transversalitat i en la perspectiva interseccional. El document consta de 9 línies estratègiques basades en les necessitats del col·lectiu. En les properes setmanes es podran fer aportacions i esmenes fins a redactar el document final en què treballarà la comissió permanent. En el decurs de la sessió també s’ha aprovat la incorporació de nous membres, entre els quals hi haurà una representació de Dones Lleida, el servei Trànsit, el personal del Servei d’Atenció Integral de Paeria i d’alguna entitat en representació de Marea Lila.

El paer en cap, Miquel Pueyo, va presidir la reunió, amb la participació de diversos regidors i regidores, de representants d’entitats de la ciutat, d’experts i de tècniques de l’Ajuntament. L’alcalde va posar en valor el treball que s’ha fet fins ara, per part de persones i organitzacions. Però va recordar que queda molt camí per recórrer, ja que continuen existint estereotips i conductes discriminatòries. Per això, cal seguir treballant per una major sensibilització i per afavorir el respecte a la diversitat i la convivència, per assolir una plena normalització.

L’alcalde va explicar que hi ha un compromís social, que va més enllà de grups definits, per assumir la defensa de la diversitat i que s’ha d’intervenir no com a obligació legal, sinó com a compromís real. “Més enllà de protocols, hi ha d’haver conscienciació”, va remarcar. Pueyo va apuntar algunes dades de les atencions que ha fet el SAI, el Servei d’Atenció Integral. En el que portem d’any, s’han atès 18 casos i s’ha fet el seguiment de 19 persones ateses l’any passat. S’han registrat 2 denúncies per discriminació i 23 incidències al SAI Central. En aquest sentit, va dir que no es poden valorar com a bones, en tant que hi ha molta feina a fer. Però que s’estan trencant tabús i cada cop hi ha més persones que exposen i denuncien situacions d’abús i de discriminació.

Altres accions que s’han fet i impulsat des de l’Ajuntament en el darrer any han estat formatives, subvencions a projectes i entitats de la ciutat, la participació en la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya, en jornades. Al mes de febrer es va presentar la campanya “Amb Orgull” per visibilitzar el col·lectiu en l’àmbit de l’esport. Fa unes setmanes, en motiu del 28J, s’ha participat en una campanya impulsada per la Xarxa SAI, amb la pintada de mobiliari urbà i de passos de vianants, un dels quals amb l’artista Lili Brick, a l’avinguda de Blondel. La pintada es va fer amb el grafiter Llukuter, Colors de Ponent i Antisida Lleida i amb col·lectius de joves de la ciutat.

En les paraules que ha adreçat al Consell, Pueyo es va referir també a la crisi sanitària i les greus conseqüències per a la població, en l`àmbit personal i econòmic. Per això, va insistir en què es treballarà per donar-hi resposta, reclamant ajudes per als sectors més afectats i les persones amb més vulnerabilitat. En aquest context, va afegir que no es pot baixar la guàrdia perquè en moments de dificultat poden aflorar situacions de violència, de discriminació, de rebuig. Com a president del Consell, Pueyo va concloure agraint la participació de les persones membres d’aquest òrgan perquè es generin accions que contribueixin a la diversitat com un factor d’enriquiment personal i social. L’objectiu és crear espais de llibertat, diversitat i respecte, dels drets LGBTIQ+ i dels Drets Humans en general

Comparteix

També t'interessarà