Convoquen vaga en una coneguda aerolínia aquest estiu

ACN
21-06-2022
  • Convoquen vaga en una coneguda aerolínia aquest estiu
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

El sindicat USO ha fet una crida als tripulants de cabina d'Easyjet a anar a la vaga durant nou dies dels caps de setmana de juliol. En concret, es tracta dels dies 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 i 31 de juliol, de manera que coincideix amb el primer, el tercer i l'últim cap de setmana del mes. En un comunicat, USO lamenta la "situació de bloqueig" en què es troba la negociació del conveni col·lectiu. "L'empresa no té interès a negociar la millora de les condicions laborals dels tripulants d'Espanya", asseguren. En aquest sentit, els sindicalistes reclamen que se'ls equiparin les condicions laborals a les d'altres bases europees, com França o Alemanya. Hi ha més de 450 tripulants cridats a la vaga i l'aeroport del Prat és un dels afectats.

Les negociacions del conveni col·lectiu estan en marxa des del febrer i aquest mateix dimarts està prevista la mediació en el Servei Interconfederal de Medicació i Arbitratge (SIMA). "USO espera arribar a un acord o compromís per avançar en la negociació del conveni", diu el sindicat.ℹ️ Què cal saber si et cancel·len un vol per una vaga?

Foto Agència Catalana del Consum


USO assegura que els tripulants de cabina de l'Estat tenen un salari base 850 euros inferior al que hi ha a França o Alemanya. "Espanya té el salari base més baix pels seus tripulants de totes les bases d'EasyJet a Europa", indica. Així mateix, a la base se'ls afegeix una part variable que depèn de les hores de vol. "Si voles moltes hores pagues les factures, però a costa de reduir el temps de descans i realitzar un major nombre d'hores de vol", lamenta.

Els sindicalistes reclamen incrementar el sou base, incloure el pagament d'antiguitat, un increment salarial en funció de l'IPC, retribuir les hores de formació, limitar els temps de vol per afavorir el descans i la renovació dels uniformes, entre altres.

Un estiu complicat als aeroports

Tot plegat arriba a les portes d'un estiu que es preveu complicat als aeroports europeus per la "massificació" del trànsit aeri post covid i la "poca preparació" de les empreses del sector per recuperar la totalitat dels empleats. Els sindicats fa dies que denuncien una manca de personal "generalitzada", al mateix temps que es troben amb dificultats per cobrir vacants. 

Aerolínies com Lufthansa que ja han advertit que cancel·laran vols durant l'estiu per la manca de personal. Altres com Ryanair o Vueling asseguren que operaran tots els vols previstos, malgrat que avisen que poden haver-hi retards. Pel que fa a Easyjet, fonts de la companyia britànica van explicar la setmana passada que tenen personal suficient a l'Estat.

A banda d'Easyjet, també cal tenir en compte la vaga de tripulants de cabina que ha convocat els sindicats de Ryanair pels dos primers caps de setmana d'estiu. De fet, l'aturada prevista pels dies 24, 25 i 26 de juny també té el suport de sindicats de Bèlgica, Portugal, França i Itàlia, de manera que s'estendrà a escala europea. En els pròxims dies el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana determinarà els vols que s'efectuaran com a serveis mínims.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com afrontes l'arribada del setembre?