Corbins acull una exposició sobre les primeres eleccions municipals on va poder votar les dones

REDACCIÓ
Publicat: 
27-10-2022
Actualitzat: 27-10-2022 11:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Corbins acull una l'exposició sobre les primeres eleccions municipals on va poder votar les dones
    Peu de foto: 
    ERC Segrià
  • Corbins acull una l'exposició sobre les primeres eleccions municipals on va poder votar les dones
    Peu de foto: 
    ERC Segrià
  • Corbins acull una l'exposició sobre les primeres eleccions municipals on va poder votar les dones
    Peu de foto: 
    ERC Segrià

Corbins inaugura l’exposició “1934-1939: Pioneres del Municipalisme Feminista”, una mostra itinerant de la Fundació Irla, que reivindica i commemora les primeres dones que van concórrer a unes eleccions per primer cop en democràcia.  Les eleccions municipals celebrades a Catalunya el 14 de gener de 1934, les primeres d’aquest àmbit en què les dones poden votar, representen l’entrada, per primer cop en democràcia, d’electes femenines a les institucions locals. La història de totes elles es podrà conèixer a la Sala 1 d’Octubre de Corbins fins el dilluns 31 d'octubre de 16.30 h a 17.30 h.

Aprofitant la inauguració d’aquesta mostra, la federació comarcal d’Esquerra al Segrià, de la mà de la seva presidenta, Gemma Massana i de la cap de la secretaria d’igualtat de la comarca, Helena Martínez; ha homenatjat també a totes les alcaldesses hagudes a la comarca del Segrià al llarg de la història de la democràcia; fent-los-hi entrega d’un mocador dissenyat per la lleidatana Txell Tehàs, amb la inscripció “Que el camí que heu obert sigui llarg”. Amb aquest homenatge, les republicanes han volgut reivindicar i commemorar la figura de la dona en els espais d’incidència política; la qual encara no és equiparable a la dels homes i moltes vegades pateix encara de discriminacions i de dinàmiques masclistes que s’han perpetuat al llarg del temps.

A l’homenatge hi ha assistit Teresa Malla, alcaldessa d’Almenar; Sandra Marco, alcaldessa de Soses; Montse Jové, alcaldessa de Massalcoreig, Sandra Barberà, fins fa poc alcaldessa de Puigverd de Lleida i s’ha fet menció especial a Ann Gyles, qui va ser alcaldessa d’Alfés.

Aquesta exposició ha estat organitzada per la secció local d’Esquerra Corbins – Vilanova de la Barca, la federació comarcal d’Esquerra al Segrià i la Fundació Irla.

L'exposició: “1934-1939: Pioneres del Municipalisme Feminista”

Quatre dones tenen el privilegi de ser les pioneres del municipalisme feminista a Catalunya, formant part de quatre llistes electorals que guanyen per majoria absoluta als seus respectius municipis: la treballadora del tèxtil Justa Goicoechea, elegida a l’Hospitalet de Llobregat per la coalició d’esquerres liderada per ERC amb el PNRE; la botiguera Consol Nogueras, escollida a Mataró, en la llista del Front Únic d’Esquerres, liderat per ERC; la mestra de guarderia Fidela Renom, escollida regidora a Sabadell, en la llista formada pel PRDF, ERC i USC; i la mestra Nativitat Yarza, que encapçala la candidatura liderada per ERC a Bellprat, i es converteix en la primera alcaldessa escollida democràticament per sufragi universal als Països Catalans. Arran dels Fets d’Octubre de 1934 totes elles són destituïdes del seu càrrec, que no recuperaran fins el triomf del Front d’Esquerres a les eleccions del febrer de 1936. 

Arran dels fets d’Octubre de 1934 totes elles són destituïdes del seu càrrec, que no recuperaran fins el triomf del Front d’Esquerres a les eleccions del febrer de 1936.  explica qui van ser les pioneres del municipalisme feminista a Catalunya, formant part de llistes electorals que guanyen per majoria absoluta als seus respectius municipis

Al llarg de la Guerra Civil, una trentena d’altres dones de diverses organitzacions polítiques i sindicals (CNT, ERC, POUM, PSUC i UR) completaran la nòmina de pioneres del municipalisme feminista republicà, una experiència malauradament efímera.

La Dictadura franquista acaba amb la democràcia i els drets i llibertats de les dones que tant havien costat d’aconseguir i porta pràcticament a totes elles a l’exili o a la presó.

Comparteix

També t'interessarà