Cosmètics i fertilitzants a partir del pèl sobrant de l'adob de pells

REDACCIÓ
Publicat: 
17-05-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Cosmètics i fertilitzants a partir del pèl sobrant de l'adob de pells

El pèl sobrant en el procés d'adobatge de pells pot ser utilitzat com a matèria primera en la fabricació de cosmètics i fertilitzants. Així ho demostra una investigació del grup de recerca del Campus Universitari Igualada-UdL A3 Leather Innovation Center, centrada en l'aprofitament d'un residu problemàtic per a la indústria adobera com és el pèl, explica la directora del grup, Anna Barcardit.

La recerca s'emmarca en el projecte BioQuer, finançat amb 156.000 euros pel programa INNOTEC-ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu redissenyar el procés de pellam (eliminació del pèl) des de l'òptica de l'economia circular. La investigació duta a terme ha modificat el procés de pellam per fer-lo més sostenible, tot separant el pèl de la pell amb menys productes químics i sense generar pudors.

L'aprofitament del residu s'ha fet a partir de l'extracció de la seua proteïna per poder-ne obtenir productes queratínics que suposin un valor afegit per altres indústries, com ara la cosmètica i la farmacèutica. Aquesta proteïna es converteix així en matèria primera per elaborar, per exemple, cremes facials i capil·lars, fertilitzants per a plantes i fins i tot es pot utilitzar com a complement en els pinsos per alimentació animal.

"A diferència de les carnasses, el pèl era un residu poc estudiat i amb aquest projecte s'ha pogut demostrar que té unes propietats adequades pel que fa a seguretat del producte, ja que no conté elements tòxics", afirma la professora de l'Escola Politècnica Superior. "Gràcies als resultats obtinguts es millorarà la gestió de residus sòlids de la indústria de la pell, com ara el pèl, reconduint la reutilització del seu contingut queratínic cap a tercers sectors i generant noves línies de negoci", afegeix.

L'equip investigador de l'A3 Leather Innovation Center ha treballat tot el procés a la planta pilot d’adoberia del Campus Universitari Igualada-UdL, des del pellam fins a l'obtenció del subproducte, amb la col·laboració de l'empresa adobera Compañía Arrendataria Industrial Igualadina. Diverses empreses del sector cosmètic i de fertilitzants ja s'han interessat en el producte i s’espera que es pugui comercialitzar en breu.
En els darrers anys, "la indústria del cuir està centrant esforços per convertir-se en un sector més sostenible, posant en marxa línies d'investigació de nous processos, tecnologies i productes que puguin donar solució a les problemàtiques ambientals actuals i resposta a les exigències del mercat pel que fa a la qualitat i a la innovació", conclou la investigadora.

Comparteix

També t'interessarà