Cremades a la pell

REDACCIÓ
22-06-2020
  • Cremades a la pell

En aquesta època de l'any és més probable patir cremades per foc a la pell, ja que aquest 23 de juny se celebra la revetlla de Sant Joan. Amb les fogueres i la crema de petards el risc de patir una cremada augmenta. És per això que és important saber els tipus de cremades i com s'ha d'actuar durant els primers minuts de l'accident.

La revetlla de Sant Joan se celebra a Catalunya, la Nit del Foc es viu amb fervor amb amics i família, el soroll de la crema dels petards i les llums de les fogates acompanyen la nit més curta de l'any, on es celebra el solstici d'estiu. Per aquesta raó, volem que els lleidacomers gaudeixin de la nit amb responsabilitat, saben les mesures d'actuació en cas de, malauradament, patir una cremada per foc. A Lleida.com us oferim un seguit de recomanacions i especificacions.

Una cremada pot ser de primer grau, de segon o de tercer. En el primer cas, la pell presenta un color vermellós. En la cremada de segon grau hi ha butllofes, i en el tercer grau d'una cremada la pell està carbonitzada i pot arribar a afectar els músculs i els ossos, que acostumen a no fer mal per la destrucció de les fibres nervioses sensitives (a diferència dels altres dos casos). En funció del que ha ocasionat la cremada, de la dimensió i de l'estat de la ferida, cal seguir unes pautes diferents.

Cremades Menors

Tingueu sempre en compte l'ordre de les accions: protegir, alertar i socórrer. Un cop hàgiu comprovat que l'entorn és segur, aparteu la víctima de l'agent causant de la cremada si la vostra seguretat no corre perill.

Traieu-li la roba, els anells, les pròtesis dentals mòbils i les joies, si escau. No li tragueu la roba si està molt enganxada a la pell o si la cremada és molt extensa.

Renteu la cremada amb sèrum fisiològic o amb aigua. Si és amb aigua, s'ha de fer durant un mínim de vint minuts a temperatura tèbia. L'aigua elimina agents nocius i disminueix el dolor i la inflor. En cremades extenses, eviteu deixar-hi tovalloles o gases humides durant molta estona, per risc de baixada de temperatura corporal. Si és possible, oferiu al ferit un entorn amb una temperatura confortable.

Netegeu la cremada amb aigua i sabó. Els antisèptics poden retardar-ne la curació. Si la ferida està molt bruta, podeu fer servir antisèptics com el iode, però no hi apliqueu mai cremes, pastes de dents, olis ni pomades específiques per a les cremades menors. En cas que utilitzeu antisèptics, només els heu d'aplicar a les zones on la pell està intacta, mai dins la ferida.

Els professionals mèdics valoraran si cal aplicar la vacuna del tètanus i si és millor cobrir la ferida o deixar-la al descobert.

Si us trobeu davant d'un cas d'insolació:

Procureu-li aigua o una beguda isotònica, sempre que la persona afectada no vomiti i estigui conscient (heu de poder-hi mantenir una conversa). No heu de donar mai aliments ni líquids a una persona inconscient o que el nivell de consciència de la qual no sigui completament normal.
Poseu la persona afectada a l'ombra, però en cap cas no la banyeu en aigua freda directament. Si podeu, oferiu-li un ambient amb aire condicionat.

Cremades Greus

En la primera atenció, heu de seguir les recomanacions exposades per a les cremades menors amb la diferència que, en aquest cas, la persona afectada pot necessitar tractament especialitzat. Per tant, l'avís als sistemes d'emergències ha de ser immediat.

En cas que la cremada hagi estat causada per foc o altes temperatures, cal que seguiu algunes recomanacions:

Elimineu-ne o suprimiu-ne la causa sempre que la vostra seguretat no corri perill.

Si la roba està afectada per les flames, eviteu que la persona afectada corri.

Emboliqueu-la amb una peça de roba (manta o abric), de manera que les flames s'apaguin. Eviteu accions que puguin lesionar-la encara més.

Refredeu la cremada ruixant-la amb molta aigua tèbia (entre 10 i 20°C) i feu-ho així durant deu o quinze minuts.

Un cop apagades les flames, protegiu les cremades amb llençols nets i, encara millor, amb compreses estèrils humides. Eviteu deixar tovalloles o gases humides durant molta estona, per risc de baixada de temperatura corporal, sobretot si les cremades són extenses.

Tapeu la persona que pateix la cremada amb una manta per evitar-li un refredament general, i ajudeu-la a mantenir-se en posició horitzontal.

Si la cremada és a l'esquena, estireu-la cap per avall o recolzeu-la sobre un dels costats. La persona ha d'estar cap per amunt si les cremades les té a la part del davant del cos o en algun dels laterals.

No li doneu res per menjar o beure, sobretot si la cremada és de caràcter greu.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?