Creu de Sant Jordi per a Joan Viñes

REDACCIÓ
Publicat: 
18-07-2018
Actualitzat: 18-07-2018 14:04
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Creu de Sant Jordi per a Joan Viñes

La Generalitat va acordar ahir concedir la Creu de Sant Jordi, la màxima distinció institucional catalana, a 31 personalitats i 24 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en l’àmbit cívic o cultural. Entre les Creus d’aquest any, destaquen el cirurgià de l’hospital Arnau de Vilanova Joan Viñas (Mataró, 1950), el divulgador gastronòmic Francesc Xicu Anoro (Lleida, 1949) i l’economista Lourdes Benería (Boí, 1937), a més de les atorgades a la filòloga religiosa sor Lucía Caram i la fundació Proactiva Open Arms, entre d’altres.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern català, Elsa Artadi, va assegurar durant la proclamació de les persones distingides que “fins ara no ha estat possible amb l’article 155, tot i així no hem volgut saltar-nos aquest any i hem formalitzat aquests reconeixements abans d’anar-nos-en de vacances”. Preguntada pel premi a l’Associació Catalana dels Drets Civils, impulsada pels familiars dels presos polítics o exiliats per “denunciar la vulneració dels drets fonamentals de les persones represaliades”, va explicar que els guardons no poden estar “al marge” de la situació política i social a Catalunya.

Altres persones que rebran aquest any la Creu de Sant Jordi seran el submarinista Eduard Admetlla, la historiadora Victòria Almuni, l’escriptora Margarida Aritzeta, l’atleta Tomàs Barris, la filòloga Teresa Casals i els germans pessebristes Joan i Martí Castells i la pianista Leonora Milà, entre altres noms propis de la cultura catalana. Entre les prop de 25 entitats premiades, destaquen també la Cooperativa Abacus, l’Associació de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Puigcerdà, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, l’Orfeó Reusenc o fundació Alzheimer Catalunya.

La llista dels guardonats s’aprova sempre en una reunió del Govern català, normalment a l’abril. Fins a l’any passat, la Generalitat havia concedit més de 1.500 Creus, comptant les gairebé 1.200 persones i més de tres-centes entitats que l’han rebut des que es va impulsar aquesta distinció l’any 1981. El pròxim reconeixement del nou Govern seran les medalles President Macià, que des de fa vuitanta anys reconeixen els mèrits en l’àmbit laboral tant a persones com a entitats.

Comparteix

També t'interessarà