Creu Roja atén setze majors de 65 anys víctimes de maltractaments

L. GARCÍA
25-08-2020
  • Creu Roja atén setze majors de 65 anys víctimes de maltractaments

Creu Roja Catalunya va alertar ahir que durant el confinament han augmentat més d’un 50% les demandes i intervencions sobre maltractament a les persones majors de 65 anys. L’entitat ha atès a tot Catalunya 324 persones, de les quals el 89% són dones. Les actuacions s’emmarquen en el projecte Bon Tracte, en el qual la Junta Local de Lleida de Creu Roja atén actualment setze víctimes de maltractament de la tercera edat. El projecte, que compta amb 65 usuaris a la capital lleidatana, té com a objectiu evitar que les persones majors de 65 anys en situació d’especial vulnerabilitat es converteixin en víctimes de maltractament, així com aquelles que hagin patit aquest tipus de violència puguin recuperar la seua qualitat de vida i superar les seqüeles.

L’entitat explica que la intervenció es dirigeix a tots els tipus de maltractament, des de la violència física, econòmica, psicològica o altres formes menys evidents com són la vulneració dels drets o el maltractament social. D’aquesta forma, els voluntaris transmeten als usuaris del projecte informació i coneixements tècnics necessaris per afrontar i superar la situació. També aporten el suport psicosocial, acompanyament personal i la capacitació en competències persones per superar la situació de maltractament i les seues conseqüències.

Durant els últims mesos, Creu Roja ha detectat dos casos nous i se n’han agreujat quatre més

Dels usuaris del projecte Bon Tracte en Creu Roja Lleida, només 8 són homes i la resta, 57, són dones. D’aquests 65 usuaris, un total de 16 (1 home i 15 dones) han patit, des que participen en el programa, alguna situació de maltractament, principalment psicològic, econòmic i fins i tot violència de gènere. Durant la pandèmia, des del mes de març passat, l’entitat ha detectat dos nous casos de dos dones que han estat víctimes de maltractament en el nucli familiar al patir violència psicològica. A més, de les 16 víctimes de maltractament ateses, la situació de violència ha ressorgit o s’ha agreujat en quatre casos durant la pandèmia.

Un 11% de trucades per violència masclista són de gent gran

Les persones majors de 65 anys i els joves són els col·lectius que menys denuncien situacions de violència masclista. En el cas de la gent gran, quan són víctimes de maltractament per part d’un familiar, sobretot dels fills, la xifra que no denuncia és molt més elevada. Segons les dades estadístiques de l’Institut Català de les Dones, només un 11% de les lleidatanes que van trucar al telèfon 900 900 120 tenien més de 69 anys. Al pla de Lleida, el percentatge és molt inferior, del 8,2%, mentre que al Pirineu augmenta a gairebé el 15% del total de trucades. En el que va d’any, un total de 28 dones majors de 60 anys procedents de les comarques lleidatanes van trucar al telèfon d’atenció a dones en situació de violència masclista. Això suposa un augment del 27% respecte a tot l’any passat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta