Crit contra els macroprojectes a la Sentiu i Juneda

REDACCIÓ / Arnau Coma
Publicat: 
10-10-2024
Actualitzat: 10-10-2024 14:22
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Crit contra els macroprojectes a la Sentiu i Juneda
    Peu de foto: 
    Roda de premsa contra els macroprojectes de biogàs ©Arnau Coma

En la roda de premsa d'aquest migdia, diverses associacions (Assemblea Pagesa, ICPCENA, Plataforma Aturem la Incineradora de Juneda i Pobles Vius) han exposat els diferents punts pels quals els macroprojectes de la Sentiu i la Juneda no són les millors idees per al territori. 

Tal com afirmen des de les diferents associacions, la precipitació amb què s'han aprovat els projectes inclús saltant-se passos com la participació social, cosa que ho consideren inacceptable en unes obres de tal magnitud, que en alguns casos arriben a ser fins a 35 vegades més grans que les plantes ja construïdes en un passat i que ajuden a sobredimensionar les centrals en relació amb els residus disponibles.

La Sentiu de Sió acollirà la planta de biogàs més gran d'Espanya
Peu de foto: 
Recreació virtual de la planta de biogàs de la Sentiu de Sió ©Cobirgy
La Sentiu de Sió acollirà la planta de biogàs més gran d'Esp

En el cas específic de la Sentiu de Sió, critiquen que les dimensions d'aquest projecte són un atemptat urbanístic i paisatgístic sobre un sòl agrari de primera qualitat. Una altra de les coses que consideren inacceptables és la inflació de dades d'ocupació per a obtenir els permisos necessaris amb molta més facilitat, ja que des del projecte afirmen que la planta donaria entre 36 i 40 llocs de treball, mentre que les diferents associacions defensen que en altres obres d'una mida semblant, n'hi ha prou entre 10 i 12 persones. A més qüestionen l'acord provisional de la Generalitat per als 4,5 milions d'euros d'ajudes donat que aquests van destinats a una empresa domiciliada a Madrid i que en cap cas tindria permisos que justifiquin l'obtenció d'aquestes. 

Finalment, s'ha posat en comú la idea que alguns dels perjudicis que tindrien els projectes per a la pagesia i la ramaderia com la reducció de la pagesia en matèria de fertilització, que aquestes obres reforcen la ramaderia industrial i que, per tant, es deslliga de la terra i que el fertilitzant resultant és de pitjor qualitat que un compost orgànic.

Comparteix

També t'interessarà