⏯️ Cuidem els oceans

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
08-06-2020
Actualitzat: 08-06-2020 14:23
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Cuidem els oceans

Els oceans cobreixen al voltant de dos terços de la superfície de la Terra i són el veritable pilar de la vida. Generen la major part de l'oxigen que respirem, absorbeix una gran quantitat de les emissions de carboni, ofereix menjar i nutrients, regulen el clima, i són econòmicament importants per als països que confien en el turisme, la pesca i altres recursos marins per als seus ingressos. A més, són l'espina dorsal del comerç.

Desafortunadament, la pressió humana, que inclou la sobreexplotació pesquera i la pesca il·legal, desconeguda o sense regular, així com les insostenibles pràctiques d'aqüicultura, la pol·lució marina, la destrucció de l'hàbitat, les espècies invasives, el canvi climàtic, i l'acidificació estan causant un greu dany als oceans i els mars.

Per això, i amb motiu del Dia Mundial dels Oceans, declarat l'any 2009 per l'Assemblea general, volem conscienciar als nostres #Lleidacomers de la importància i el gran paper que els oceans juguen en les nostres vides i de les amenaces que pateixen, com és l'acumulació de brossa marina en els seus fons. Per frenar aquest problema, la Fundació Ecoalf va posar en marxa el 2015, el projecte "Upcycling the Oceans", al que un any més tard es va unir Ecoembes. Una iniciativa pionera al món, amb l'objectiu de recuperar els residus que mai van haver d'acabar dins del mar i donant-los una segona vida mitjançant el reciclatge i l'economia circular. Per exemple, part de les escombraries marines és transformada en polímer, fil i teixits de primera qualitat per fabricar productes de moda.

En col·laboració amb l'Agència de Residus de Catalunya i la iniciativa Marviva, així com al costat de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Ports de la Generalitat i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; Ecoembes i la Fundació Ecoalf van posar en marxa el projecte a Catalunya l'any 2016. En aquest temps, la iniciativa s'ha estès al llarg de 14 ports de la regió, com són Les Cases d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, L'Ampolla, l'Ametlla de Mar, Cambrils, Tarragona i Vilanova i la Geltrú (zona sud) i Barcelona, Arenys de Mar, Blanes, Palamós, Roses i el Port de la Selva i Llançà (zona nord). Per a la realització d'aquesta gran tasca, es compta amb la col·laboració de prop de 964 pescadors catalans al davant de 214 vaixells d'arrossegament, que han aconseguit alliberar els fons marins de 57.963 kg d'escombraries (31.743 kg recollits a la zona sud i 26.220 kg a la zona nord), dels quals 30.695 kg corresponen a residus de plàstic de tota mena.

"Per a nosaltres, els pescadors, els qui vivim de la mar, és un orgull col·laborar amb aquest projecte ajudant a conservar l'ecosistema marí", afirma Bernat Margalef, patró de vaixell d'arrossegament a l'Ametlla de Mar, qui, a més, fa una crida recordant que "el futur de la mar és responsabilitat de tots. No embrutem la naturalesa, les escombraries arriba la mar".

Per la seva banda, Neus Rei, directora de comunicació i màrqueting d'Ecoembes, assegura que "els pescadors que contribueixen a Upcycling the Oceans de manera sincera i generosa, són els autèntics herois del mar. Cada dia recullen residus a les seves xarxes, els transporten en els seus vaixells i els dipositen en els contenidors dels ports, perquè puguem reciclar". Així mateix, Rei destaca que "amb aquest projecte també sensibilitzem als ciutadans de la gravetat d'omplir de brossa els entorns naturals i, al seu torn, posem en valor el reciclatge com una de les principals eines mediambientals. Un gest, que està a l'abast de tots".

Irene Díez, directora general de la Fundació Ecoalf, comenta que "són ja cinc anys treballant mà a mà amb els pescadors per tallar el problema de les escombraries marines. En aquest temps hem avançat molt en sensibilització, hem recuperat 500 tones d'escombraries del fons dels nostres mars i hem demostrat les possibilitats que ofereix el reciclatge". Des de la Fundació també recorden la necessitat de gestionar correctament els residus de la Covid-19: "amb el que sabem actualment sobre els impactes que causa la brossa marina, no podem permetre que els guants i mascaretes arribin al mar; la gestió de la crisi i la recuperació han de basar-se en la responsabilitat".

Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) destaca que "és una iniciativa que no podria haver-se realitzat sense el compromís dels pescadors amb el projecte, i voldria agrair la creixent implicació de les confraries de pescadors i els ports participants. Resulta especialment important ara la tasca de caracterització de la brossa marina trobada per poder intensificar la prevenció i sensibilització ciutadana".

L'activitat d'Upcycling the Oceans - Marviva a Catalunya ha ajudat també a augmentar les dades del projecte a escala nacional. En concret, durant 2019, es van recollir 151.975 kg de residus dels fons marins espanyols, xifra que es va poder aconseguir gràcies al fet que van ser més de 2.600 pescadors implicats de forma altruista al projecte. Ells van estar al capdavant dels 550 vaixells pesquers d'arrossegament, ubicats a 40 ports pesquers de la costa espanyola.

Foment de l'economia circular i el coneixement

Upcycling the Oceans treballa amb un triple objectiu: eliminar dels oceans les deixalles que fan malbé els ecosistemes marins, donar una segona vida als residus recuperats a través de l'economia circular i conscienciar sobre el problema global que suposa la brossa marina. A més, és un projecte on també és clau el coneixement. Per això, de cara a seguir contribuint a aquesta línia, aquest 2020 es va a fer un pas més enllà en categoritzar i analitzar les escombraries marines recollides pels vaixells d'arrossegament.

Per a això, es farà ús de la Plataforma Marnoba de l'Associació Abocaments Zero, desenvolupada amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD) i KAI Marine Services. Aquesta aplicació va començar a utilitzar-se en mode pilot en alguns ports al llarg del 2019, amb l'objectiu de registrar les principals dades que caracteritzen els residus marins recuperats, com ara la data de recollida o el nom de l'embarcació, entre d'altres. Es tracta, per tant, d'una activitat amb vocació científica en què es fa partícip al pescador d'arrossegament, fent un pas més en la seva col·laboració amb el projecte.

D'aquesta manera, un equip de caracteritzadors es traslladarà a cada un dels 10 ports on s'implantarà aquesta acció per realitzar in situ l'estudi de les escombraries recuperades a través de l'App Marnoba. Posteriorment aquesta informació s'enviarà al Programa nacional de Seguiment de les Escombraries Marines a fons marins del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO).

Com es recuperen i reciclen els residus del mar?

Amb l'ànim de lluitar contra les escombraries marines, "Upcycling the Oceans" ha dissenyat un eficient cicle de reciclatge que comença amb la desinteressada tasca dels pescadors. En el seu treball diari, ells s'ocupen de recollir els residus que es troben a les xarxes per, un cop que arriben a port, dipositar-los als contenidors que la iniciativa els proporciona.

Des d'aquí, el camí que segueixen els residus marins és el de transport, classificació i reciclatge. En concret, el plàstic PET es tracta per obtenir-la gransa que permet l'elaboració del fil amb què es fabriquen les peces tèxtils per part de l'empresa de moda sostenible Ecoalf. Un exemple perfecte d'economia circular.

Des que el projecte iniciés la seva activitat el 2015, Ecoalf ha elaborat peces d'alta qualitat amb les mateixes propietats tècniques i disseny que els productes no reciclats.

Comparteix

També t'interessarà