⏯️ Dansa i música per donar el tret de sortida al Dansàneu

REDACCIÓ
Publicat: 
24-07-2022
Actualitzat: 24-07-2022 12:58
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Dansa i música per donar el tret de sortida al Dansàneu

El Festival de Cultures del Pirineu, Dansàneu, dona el tret de sortida avui diumenge 24 de juliol a una setmana d’espectacles de dansa i música que posaran en relleu el patrimoni de les Valls d’Àneu.

En la seua 31a edició, normalitzada després de dos anys marcats per les restriccions pandèmiques, el Dansàneu -que l’any passat va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura- programa una trentena d’espectacles amb artistes d’alt nivell, nacionals i internacionals, que situen el Pirineu com a escenari cultural de primer ordre. Als eixos temàtics de dansa, música i patrimoni, s'hi sumen aspectes com la memòria democràtica i la reivindicació de l'accés a la cultura per part de la població aneuenca en el context d'un territori sense equipaments escènics.

L’espectacle inaugural, al que té previst assistir-hi la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, tindrà lloc en un escenari natural a les 19.30 h; concretament al Prat de Rinau, un espai privat que s'obre al públic, al nucli urbà d'Esterri d’Àneu, i anirà a càrrec de l’OMAC, Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (Premi Alícia al Millor Directe) amb l’espectacle “Trencadís”.

L’OMAC és una formació orquestral integrada per trenta-un músics joves, amb una tímbrica atractiva i sorprenent, nascuda amb esperit d’innovació i experimentació i amb la voluntat de fer arribar a nous públics creacions originals de qualitat de l’àmbit de la música d’arrel dels Països Catalans. Es va estrenar a Manresa la tardor de 2021, a manera d’inauguració de la darrera edició de la Fira Mediterrània, amb aquest espectacle de nova creació signat pel jove compositor olotí Daniel López a partir de poesia post-contemporània en llengua catalana. Els autors musicats a “Trencadís” són: Enric Casasses, Clara Fiol, Anna Gual, Sònia Moya, Mireia Calafell, Josep Pedrals, Juana Dolores Romero i Rosa Vilanova.

Al migdia, però, la pianista i matemàtica Laura Farré Rozada presenta el seu segon i multipremiat àlbum: “Nimbus” (Seed Music) a l’església de Sant Joan d’Isil, en el marc de la inauguració de l’exposició que porta per títol “Llepada celestial: el Romànic aneuenc vist per Tatsuji Ohara” d'aquest pintor japonès nascut a Tòquio el 1947 i afincat a Catalunya. La mostra pictòrica és un encàrrec del Consell Cultural de les Valls d’Àneu a aquest prestigiós pintor japonès seduït per la singularitat de les Valls d'Àneu. En els seus quadres, la natura emula el moviment dels elements primaris i també recorda el so (cap allà on menen els colors) de l’aigua i l’aire; hi té un rol destacat la sèrie sobre l'església de Sant Joan d’Isil. El mateix Ohara comentarà l’exposició amb els visitants que s’atansin a veure les seves pintures. L’horari de visita és de les 11.00 a les 13.00 h, del 24 al 30 de juliol, ambdós inclosos. Els dies 24 i 27 de juliol al migdia s’han programat activitats destinades a dinamitzar l’exposició, ubicada a l’interior de l’església de Sant Joan d'Isil. 

En aquest context s'emmarca la proposta de Laura Farré Rozada, pianista, matemàtica i divulgadora musical, molt adient per a l’escenari escollit atès que Sant Joan d’Isil té el seu absis sobre l’aigua i l'àlbum de la pianista explora precisament les possibilitats creatives d'aquest element. Hi suma l’ànim de divulgar repertori contemporani entre el públic general i es completa amb l’homenatge a la figura del compositor Olivier Messiaen (1908-1992) i al repertori francès per a piano dels segles XX i XXI. “Nimbus” està format per obres de compositors i compositores internacionals: inclou les més importants dels francesos Maurice Ravel i Pierre Jodlowski; els japonesos Tōru Takemitsu i Dai Fujikura i la sud-coreana Unsuk Chin. El repertori del disc i del concert es completa amb dues estrenes discogràfiques: una obra del compositor català Josep Maria Guix (també d'inspiració oriental) i l’encàrrec a la compositora xinesa Yixuan Zhao.

Memòria democràtica amb noms propis

La memòria democràtica centra les activitats de demà dilluns però s’inaugura avui diumenge al Jardí de Gallimó d’Esterri d’Àneu amb cinema a la fresca a les 22.30 h amb la projecció del film “Josep”, l’òpera prima del dibuixant de premsa francès Aurel.

Comparteix

També t'interessarà