Declara que el padrastre abusava d'ell a Lleida i que el va amenaçar amb un ganivet quan li ho va explicar a la mare

ACN
22-10-2020
  • Declara que el padrastre abusava d'ell a Lleida i que el va amenaçar amb un ganivet quan li ho va explicar a la mare

El noi que denuncia que el seu padrastre va abusar d'ell des dels 10 fins als 15 anys assegura que l'home li feia tocaments de manera continuada i que en una ocasió, quan tenia uns 11 anys, li va explicar a la seva mare. Ha afegit que la mare i el padrastre van discutir i que l'home el va amenaçar amb un ganivet de la cuina mentre li retreia el que havia explicat. Ho ha relatat durant el judici que s'ha fet aquest dijous a l'Audiència de Lleida en què s'acusa l'home d'abusos sexuals continuats i a la mare d'un delicte d'omissió del deure d'impedir delictes. L'home, en la seva declaració, ha negat haver abusat mai del menor i diu que el nen "menteix" induït pel seu pare perquè "se la té jugada". La dona ha assegurat que no en sabia res.

El noi, que ara té 17 anys, ha declarat que en diverses ocasions, quan el padrastre abusava d'ell, després li demanava perdó i li assegurava que no tornaria a passar, però al cap d'uns dies hi tornava, ha dit. Durant el dia, ha explicat, l'home li posava pel·lícules pornogràfiques i a les nits entrava a la seva habitació per fer-li tocaments. "Jo em feia l'adormit perquè passés ràpid i marxés", ha declarat el noi. "A vegades em despertava i em demanava que el toqués", ha afegit. El noi ha dit que un dia li va explicar a la mare part del que li havia fet el padrastre. Van discutir i al dia següent l'home havia marxat, però al cap d'una setmana va tornar a casa i els abusos es van reprendre, ha explicat.

El pare, que estava separat de la mare, ha declarat que ja feia temps que notava que el nen tenia un comportament estrany. "Quan ens vam separar, li era igual tot. No tenia il·lusió per a res", ha dit. "Va començar a ser una mica rebel a l'escola però ho relacionava amb el fet que ens havíem separat", ha afegit. Fins i tot el van portar a diverses psicòlogues i totes els deien que no tenia cap problema d'aprenentatge sinó que hi havia un problema "estructural", ha explicat. El 2018, el pare del noi va decidir enviar-lo a l'estranger una temporada perquè "desconnectés" i recuperés la "il·lusió".

Les psicòlogues de l'Equip d'Atenció a la Víctima (EATAV) que el van atendre quan es van denunciar els fets han declarat que el relat del noi és "molt creïble" i que ell vivia els abusos com una cosa "normal". Es va "acomodar" perquè "sabia que ningú el protegiria", han afegit. A l'estranger, però, el noi va fer un grup d'amics i els va acabar explicant el que li havia passat. "Va ser llavors quan es va adonar que allò no estava bé", han declarat les psicòlogues.

Animat pels amics, va trucar al seu pare i li va explicar. "Em va dir que la parella de la meva exdona havia abusat d'ell, que era veritat i que feia anys li havia dit a la mare però que l'home havia agafat un ganivet i l'havia amenaçat que no ho expliqués", ha declarat. Va ser llavors el pare qui va denunciar els fets als Mossos.

Els acusats, en canvi, ho neguen tot. L'home assegura que mai ha tocat el nen i nega que es quedés mai sol a casa amb ell. La mare també ha dit que no es quedaven mai sols perquè quan ella treballava a les nits, el noi dormia a casa dels avis. Tant el noi com el pare, en canvi, han coincidit que quan el jove sortia de classe, anava a casa del seu pare a dinar i a fer els deures i després anava cap a casa de la seva mare on, molts cops, han dit, estava només l'acusat ja que és músic i no treballa.

La mare, a més, ha negat saber res dels suposats abusos. "No sé què creu el meu fill que em va explicar, però això no", ha dit. I ha afegit que si s'hagués assabentat d'això "potser no l'hauria denunciat (a la seva parella) però hauria fet alguna cosa". També ha dit que no sabia res de l'amenaça amb el ganivet.

La Fiscalia demana deu anys i tres mesos de presó per a l'acusat per un delicte continuat d'abusos sexuals a menor d'edat i dos anys de presó per a l'acusada per un delicte d'omissió del deure d'impedir delictes o, alternativament, sis mesos de presó. La fiscalia qualifica els abusos de "greus" i també sol·licita que l'home indemnitzi el jove amb 9.000 euros pels danys morals patits, que no es comuniqui amb la víctima ni que se li pugui acostar durant deu anys i que se li imposin sis anys de llibertat vigilada quan surti de la presó.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?