Deixar de fumar. Nova normalitat, nous hàbits?

LLEIDACOM / Noelia García
19-08-2020
  • Deixar de fumar

No és cap secret que el tabac és una de les substàncies més tòxiques pel nostre cos. El seu consum causa una greu pèrdua de salut, i de mortalitat prematura, ja que pot ser precursor de malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com de nombrosos casos de càncer.

La recent crisi de la Covid-19, ha estat protagonista de molts canvis en la nostra societat, afectant a tota la població i els costums de cada individu. Fins i tot el coronavirus, ha volgut plantar-li cara al tabac amb les noves normatives establertes pel govern vers l'acció de fumar. Des del passat 14 d'agost El Ministeri de Sanitat i les autonomies van pactar prohibir fumar al carrer si no es manté la distància de dos metres.  Només quatre dies més tard aquesta mesura també es va fer pública al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). La mateixa prohibeix fumar als espais públics si no es manté la distància de seguretat establerta.

Com solen dir, d'un gran mal en surt un gran bé. Pels fumadors, la restricció del govern els hi ha caigut com una gerra d'aigua freda. S'ha acabat passejar amb un cigarret a la mà, o el moment terrassa, cafè, amics i "piti". Però aprofitant la nova normalitat, pot ser una bona oportunitat per plantejar-se deixar de fumar, o reduir el consum de tabac.

A continuació, et presentem un bon llistat de raons i consells per deixar de fumar, que potser fins ara no t'havies plantejat. 
 Conscienciar-se i marcar-se l'objectiu és el primer pas.
 És recomanable deixar-ho de cop. 
 Consumiu aigua o altres aliments en els moments d'ansietat que trobeu a faltar el tabac.
Modereu al màxim el consum d'alcohol, o altres elements que relacioneu amb el consum de tabac. També s'aconsella allunyar-se (almenys els primers dies) d'altres fumadors per no caure en la temptació.
Ompliu els moments lliures amb una afició o activitat que us agradi. Això permet mantenir-se ocupat i no pensar en el tabac.
• Penseu en el temps que perdeu cada cop que pareu a la feina per fumar, per anar a comprar tabac o encenedors. 
Apreneu a relaxar-vos, i pensar que una vida millor està en camí quan supereu el tabac. 
Podeu prendre algun fàrmac especialitzat per deixar de fumar, sempre que es consulti amb professionals sanitaris (farmacèutics, infermers o metges) que us poden ajudar i fer un seguiment durant el procés de deixar de fumar.
• Deixar de fumar suposa un estalvi en els diners invertits en tabac diàriament.

No serà fàcil, però valdrà la pena. Si el món ha canviat els seus hàbits, tu també pots fer-ho!

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Recuperaries la salutació amb dos petons?