Del coexistir de les formes d'expressió a Dancescape, l'espai on connectar amb el talent intern

LLEIDA.COM | Laura Gómez
Publicat: 
13-10-2022
Actualitzat: 27-10-2022 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Del coexistir de les formes d'expressió a Dancescape, l'espai on connectar amb el talent intern
    Peu de foto: 
    Foto: Miquel de Santiago

Ballar, estar en constant moviment, conèixer en profunditat la dansa per passió i amb una finalitat, crear un centre de formació especialitat en dansa i obert a tothom. Així és com Xavier Blanco i Sandra Macià van convertir el seu somni conjunt en realitat, i van fundar Dancescape, una escola de ball que enguany celebra dues dècades d'estar en moviment.

"Han passat molt de pressa aquests vint anys, sembla que va ser ahir que vam obrir l'escola, ha sigut un trajecte dur, però molt gratificant", així és com descriu Xavier Blanco aquestes dues primeres dècades. El centre ara mateix és un punt de referència i la finestra directa al món de la dansa en la ciutat de Lleida.

Foto: Miquel de Santiago

A més, amb el pas del temps s'ha convertit en un espai on conviuen moltes formes d'expressió, activitats, espectacles i formació, tot això com a resultat d'una ambició professional i una passió amb la qual viuen els seus fundadors, "sempre hem anat fent passes endavant, inserint noves activitats, i fins i tot, un cicle de Grau Mitjà de Danses Urbanes, sempre pensant en créixer", afirma Xavier Blanco amb els ulls plens d'il·lusió, i afegeix, "et puc assegurar que continuem amb les mateixes ganes i energia que el primer dia que vam obrir l'escola", perquè la idea de fundar un centre com Dancescape s'ha mantingut al llarg dels anys, malgrat les dificultats, les hores i hores de feina que s'han d'invertir i les situacions com la pandèmia. El centre no ha parat en cap moment perquè "Dancescape neix de dos bojos pel ball que tenien la idea de crear un centre multidisciplinari, vam veure que era bona idea i hem creat tot el que tenim ara".

Foto: Miquel de Santiago

Aquell espai de dansa que va començar amb 4 professors i 3 sales, es queda lluny de l'actual escola. Avui dia, Dancescape compta amb 30 professors i 7 sales on es formen infants, joves i adults amb diferents estils de dansa que van des de la dansa urbana, salsa, bachata, kizomba, ball esportiu, fins al flamenc. "A més de les classes de dansa com a tal, fem des d'activitats extraescolars, classes adaptades per a gent amb altres capacitats que fan servir la dansa com a eina, espectacles, esdeveniments, promocions i publicitat de productes que tinguin a veure amb la dansa". En aquest sentit, Blanco convida a tot aquell o aquella que estigui interessat/a a aprendre a ballar o vulgui atansar-se a la dansa, a adreçar-se a la seva web per tal d'obtenir tota la informació necessària sobre les activitats, espectacles i més.

Foto: Miquel de Santiago

Un centre de formació professional en dansa

Després d'obrir-se molts altres fronts i a poc a poc aconseguir el centre multidisciplinari que Xavier i Sandra sempre han volgut, finalment ha fet el salt, aquell que més han esperat, el d'incorporar a la seva oferta un Grau Mitjà de Tècnic en Danses Urbanes, una formació que permet que els joves que assisteixen a l'escola estiguin més preparats per introduir-se al món laboral, "amb feines que potser ni tan sols coneixem o existeixen i que es poden crear. La formació rebuda al grau pot derivar en feines que avui en dia no ho veiem com una professió, però poden arribar a crear-se".

Foto: Miquel de Santiago

L'estima i l'amor és la base de tot

En preguntar pel punt clau que es basa Dancescape, Xavier Blanco no deixa cabuda al dubte, "l'estima i l'amor amb el qual fem l'escola", respon. L'escola compta amb una essència i dedicació que els fundadors han volgut fer arribar als seus estudiants i a tothom que els visiti, en aquesta línia va néixer el projecte i amb el pas del temps, es manté. "La gent ha de poder arribar a fer servir la dansa com l'eina que vulgui", Blanco i Macià tenen clar que "si la gent té un espai on pugui fer allò que més li agrada, aquest ja és un punt base i l'objectiu final de Dancescape".

Mantenir un centre com aquest és sinònim d'esforç, constància i sacrifici, tot i que Xavier Blanco ho defineix millor com "un estil de vida" perquè a més de la dedicació, tenir clara la finalitat i la base de funcionament, treballar en aquest projecte "inclou cuidar-te en l'àmbit nutricional, esportiu i de formació sobretot, perquè els estils de dansa evolucionen i apareixen de nous, així com alguns van agafant força i d'altres van perdent, per això sempre has d'estar focalitzat i pendent de les novetats, en constant moviment".

Foto: Miquel de Santiago

La dansa com a teràpia

És evident que la majoria d'activitats que fem per passió i talent ens animen i estimulen el nostre cos i ment, però també hi ha determinats fets que generen sensacions i emocions positives. En els últims anys s'ha comprovat i determinat que la dansa estimula la neuroquímica del cervell, també genera emocions positives i beneficioses pel cos. Com a professional de la dansa i coneixedor de l'àmbit, Xavier Blanco reafirma que la dansa és terapèutica i "cada cop més es fa servir en diversos àmbits d'ajuda a les persones. Al final és una via de connexió amb l'interior i l'entorn". A més, insisteix i convida a la gent a ballar i ser actius perquè la dansa "té molts beneficis".

La dansa transmet valors, uneix, construeix i t'ajuda a organitzar-te. "La igualtat, el respecte, la llibertat i la competitivitat" són alguns d'ells, tot i que aquest últim acostumen a associar-lo amb un aspecte negatiu, però segons Blanco, "la competitivitat que trobem a la dansa és molt sana perquè no és un "contra", és més un "amb". I afegeix, "la dansa desenvolupa molts tipus d'intel·ligència. I aquesta disciplina compta amb milers d'estudis i anàlisi de beneficis en la salut".

Foto: Miquel de Santiago

La dansa a Lleida

Al llarg del territori lleidatà sovint s'intenta promoure l'art i la cultura amb diferents esdeveniments, però en Xavier sent, com a director de l'escola de dansa, que hi ha poc reconeixement cap a aquesta disciplina. "A Lleida tenim molt poca oferta cultural de dansa. Cal valoració i connexió amb els professionals que ens dediquem al ball. Falta promoció de la cultura de la dansa, i també visibilitat d'aquesta. Des de la part privada això ja ho intentem fer, però el que també notem és que des de la part pública no es fa costat cap a aquest sector. Tenir una programació estable de dansa podria ser un primer pas".

Foto: Miquel de Santiago
Foto: Miquel de Santiago

Vint anys en moviment

Són dues dècades de funcionament, de progrés, de reptes superats, però també de viure moments de dificultats, d'anar aprenent pas a pas tota la gestió d'un centre que ara és referent a Lleida, malgrat la poca informació i formació que es té sobre emprenedoria. "Les gestions de documentació i burocràtiques per les que s'han de passar. Al final has de saber de dansa, però també has de saber de màrqueting, de publicitat, gestió administrativa, recursos humans, etc., són moltes coses que no es tenen en compte, però al final s'aprèn i se'n surt". Per això i moltes raons més, volen celebrar aquests vint anys de creixement i des de l'organització han programat un seguit d'activitats, "no hem parat, en vint anys hem ampliat horitzons i ho volem celebrar".

La programació inclou actes amb ballarins professionals, tallers, activitats obertes al públic i la participació de gent nacional i internacional, "com avançament us puc dir que al febrer hi haurà un esdeveniment molt gran amb molta formació i obert a tothom. També hi haurà activitats participatives per qui vulgui venir, i per descomptat, hem organitzat una festa d'aniversari".

Foto: Miquel de Santiago

Així bé, Dancescape és un espai on es pot gaudir, aprendre, formar-se i passar estones agradables amb gent professional del sector. Amb tot plegat, tothom a ballar i a moure el cos! Que la dansa és una de les expressions ancestrals que ens permeten relacionar-nos i desinhibir-nos, al cap i a la fi, són vint anys en moviment i els que encara queden.

Comparteix

També t'interessarà