UP demana augmentar l'ajuda estatal de suport addicional a la sequera per a fruita dolça

REDACCIÓ
Publicat: 
09-09-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • UP demana augmentar l'ajuda estatal de suport addicional a la sequera per a fruita dolça
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)

Unió de Pagesos va demanar, en una carta al conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, el 5 de setembre, un complement en l'ajut estatal de 275 €/ha per als titulars d'explotacions de fruita dolça per pal·liar els efectes de la sequera, perquè arribi fins als 550 €/ha amb un topall de 35 hectàrees. Es tracta d'una mesura de suport addicional a les ja executades a través de l’Ordre ACC/181/2023, de 12 de juliol, per la qual es van aprovar les bases dels ajuts destinats a les explotacions de fruita afectades per la sequera del 2023, i permesa pel reglament europeu.

Unió de Pagesos va recordar que, independentment de la pèrdua de collita per sequera, la pagesia de fruita dolça ha patit un augment extraordinari de costos de producció (mà d'obra, adobs, fitosanitaris, preu de l'energia) agreujats en les explotacions amb més restriccions en el reg i que han destinat recursos a fer pous, intensificar l’aclarida de les plantacions, etc, per intentar salvar la collita. També va destacar que enguany, els mètodes de control alternatius als productes químics no han estat prou eficaços, fet que ha provocat un ús més gran de fitosanitaris i, per tant, un encariment dels costos de producció.

En el carta al conseller, el sindicat recorda que la pagesia de fruita dolça que va patir restriccions en el reg ha tingut pèrdues entre el 70% i el 100% de la producció en les varietats que es recol·lecten des de final de maig fins a la primera quinzena de juliol, per la sequera hidrològica.

Comparteix

També t'interessarà