Demanen aturar les identificacions "per perfil ètnic" a persones que dormen al carrer a Lleida

ACN
Publicat: 
06-07-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Demanen aturar les identificacions "per perfil ètnic" a persones que dormen al carrer a Lleida
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (@destriem_ponent)

La plataforma Fruita amb Justícia Social reclama al govern de l'Ajuntament de Lleida que abordi "amb urgència" una reforma del model policial municipal. Assegura que, tot i haver-ho denunciat públicament l'estiu passat, "continuen les actuacions repressives i intimidatòries de la Guàrdia Urbana envers les persones racialitzades i les que es troben en situació de carrer". La plataforma remarca que "la policia, que hauria de vetllar pels drets de les persones, només pot identificar-les en l'exercici de les funcions de manteniment de l'ordre, de la protecció de la seguretat ciutadana o de la convivència pacífica o quan té indicis que estan cometent o a punt de cometre un delicte", i "dormir al carrer, i no ser blanc, no n'és cap", assenyala.

Fruita amb Justícia Social explica que, "al mes de maig, agents de la Guàrdia Urbana de Lleida van identificar i citar a Estrangeria, persones racilitzades que dormien als Camps Elisis". En aquest sentit, remarca que des de la finalització a l'abril del Pla Iglú i la reobertura del pavelló de Fira de Lleida per a l'acollida de temporers va passar un mes, període en què "es va deixar moltes persones a la intempèrie i agreujant-se la seva situació de vulnerabilitat".

La plataforma ressalta que les actes aixecades per la Urbana a partir d'"identificacions il·legals per perfil ètnic", en cas de persones en situació administrativa irregular, "obren la porta a detencions, multes o ordres d'expulsió, que poden derivar en l'ingrés a un CIE, l'expulsió al país d'origen i la consegüent ruptura sobtada del seu projecte de vida".

Des de Fruita amb Justícia Social reclama a l'alcalde Miquel Pueyo, com a màxim responsable de la Guàrdia Urbana, "accions immediates per aturar actuacions abusives, discriminatòries i racistes de la policia municipal" i que s'investiguin "els possibles casos de vulneracions de drets". Des de la plataforma assenyalen, però, que aquest tipus d'actuacions són "comunes en tots els cossos policials".

D'altra banda, demanen que siguin persones formades en l'àmbit de l'atenció social i la mediació les interlocutores amb els col·lectius vulnerables, i no la Guàrdia Urbana. Segons la plataforma, en alguns casos, agents d'aquest cos "els han proferit amenaces i els han llençat les seues pertinences, tot i que la normativa vigent diu que han de dipositar-se en espais municipals per a la seva recuperació".

Així mateix, exigeixen "un canvi en el discurs del de l'alcalde de Lleida quan s'hi refereix com a persones amb problemes mentals, ja que aquestes afirmacions generalistes i simplistes contribueixen a atiar els discursos d'odi i de rebuig que darrerament proliferen en els barris de la ciutat".

Comparteix

També t'interessarà