⏯️ "Després de 10 anys de paralització de l'eòlica a Catalunya, ara ens passa el darrer tren"

ACN
Publicat: 
26-10-2021
Actualitzat: 26-10-2021 8:34
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ "Després de 10 anys de paralització de l'eòlica a Catalunya, ara ens passa el darrer tren"
  • ⏯️ "Després de 10 anys de paralització de l'eòlica a Catalunya, ara ens passa el darrer tren"
  • ⏯️ "Després de 10 anys de paralització de l'eòlica a Catalunya, ara ens passa el darrer tren"
  • ⏯️ "Després de 10 anys de paralització de l'eòlica a Catalunya, ara ens passa el darrer tren"
  • ⏯️ "Després de 10 anys de paralització de l'eòlica a Catalunya, ara ens passa el darrer tren"
  • ⏯️ "Després de 10 anys de paralització de l'eòlica a Catalunya, ara ens passa el darrer tren"

L'alcalde de Talavera (Segarra), Ramon Trullols, ha afirmat que després de 10 anys de "paralització" del sector a Catalunya, ara "passa el darrer tren i no s'ha de deixar escapar". Davant el decret d'energies renovables que aprova el Govern, afirma que sempre ha estat a favor d'energies netes, tant pels beneficis que comportaran per a generacions futures, com pels beneficis econòmics dels projectes per a les arques municipals i dels propietaris de terrenys. Per contra, la Coordinadora de les Garrigues per una energia renovable i sostenible, ha demanat una suspensió temporal de les llicències de nous parcs i ha alertat que el nou decret pot generar una bombolla especulativa més gran.

Talavera és un dels municipis de Catalunya on hi ha projectats més parcs eòlics. Segons l'alcalde uns 8 projectes, però això no té res a veure amb els que en realitat s'estan tramitant entre propietaris de terrenys, ajuntament i promotors. Actualment estan tirant endavant els projectes que han presentat l'empresa catalano-aragonesa SAMCA i Trullols assegura que des de l'ajuntament "se'ls ha donat la mà" per poder arribar als propietaris, que en el 80 o 85% estan d'acord amb el que rebran a partir dels convenis fets amb l'empresa. Així mateix, ha afirmat que hi ha un principi d'acord amb aquesta firma que estipula la quantitat econòmica que es rebrà per poder deixar instal·lar els parcs.

L'alcalde assegura que els altres projectes han quedat "aparcats" i s'han fet informes desfavorables de totes les empreses que no s'han presentat a l'Ajuntament. En destaca un que hauria arribat de la mà de la subdelegació del govern espanyol a Lleida i que pertany a la promotora de qui no coneixen a ningú i amb la qual només han contactat a través d'un comercial "que no va mostrar cap document". En aquest cas, Trullols diu que es va decidir desestimar el projecte des de l'Ajuntament perquè "no han vingut" i ara espera que els propietaris que reben la visita d'aquest comercial també s'hi neguin. De moment, assegura que ningú ha firmat aquest projecte que preveu construir el Parc del Suró, de 72 mega watts.

Els de l'empresa SAMCA són tres projectes que comportarien la instal·lació de 27 molins, amb un total de 27 mega watts, repartits entre els municipis de Talavera, Ribera d'Ondara i Montoliu. Trullols remarca que la gran extensió dels tres municipis supera les 10.000 hectàrees i que el parc només n'abastaria 6. Actualment, segons l'alcalde, a la Segarra hi ha 15 molins de vent, dels quals 11 són a Talavera, a la Serra de Montargull, i 4 a Sant Guim de Freixenet.

De la seva banda, el portaveu de la Coordinadora de les Garrigues per una energia renovable i sostenible, Ramon Queralt, ha valorat positivament que es vulgui fer un Pla territorial sectorial amb el decret però ha avisat que això "no té cap valor" si mentrestant no es fa una suspensió temporal de les llicències que hi ha en curs. Ho diu perquè si això no és així, podria haver-hi una bombolla especulativa més gran en relació a la venda de terrenys agrícoles per a projectes d'energies renovables.

Segons Queralt, és "perillós" parlar d'un 50% d'acord amb els propietaris quan des de la coordinadora es defensa que el més important és que hi hagi un acord del municipi i dels seus veïns a l'hora de tirar o no endavant un projecte determinat. En aquest sentit, afirma que és "evident" que els propietaris ho fan pel preu però cal tenir en compte el conjunt de la comunitat.

D'altra banda, Queralt lamenta que el decret no concreti pel que fa a l'aspecte de la generació distribuïda, és dir la ubicació d'aquests projectes al costat dels punts de consum, com són els polígons industrials o les grans ciutats. Afirma que només hi ha "bones paraules" però no es concreta.

A més a més, des de la coordinadora es posa en dubte la viabilitat del 20% que es reserva per a promocions de caràcter col·lectiu com comunitats de regants o de veïns pel fet que si no hi ha una promoció pública al darrera és difícil d'assumir el cost d'una instal·lació així de forma individual.

A les Garrigues hi ha projectades unes 1.100 hectàrees de fotovoltaica i es parteix d'una base de 100 aerogeneradors i una vintena de d'aprovats. Ara mateix, segons la coordinadora n'hi ha uns 200 més de projectats, per tant, es triplicaria la situació actual.

Comparteix

També t'interessarà