Deu farmàcies rurals de Lleida implementen IA per donar medicació planificada a la gent gran

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
03-12-2024
Actualitzat: 18-12-2024 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Deu farmàcies rurals de Lleida implementen IA per donar medicació planificada a la gent gran
    Peu de foto: 
    El Joan, un pacient de la farmàcia de Corbins ©Oriol Bosch

Deu farmàcies rurals de la demarcació de Lleida han començat a utilitzar intel·ligència artificial (IA) per millorar l'atenció a persones grans polimedicades que viuen soles o amb parelles també d'edat avançada. Aquest projecte pilot, anomenat ATENEA, busca garantir el compliment correcte dels tractaments mitjançant tauletes amb un sistema que funciona només amb la veu, eliminant la necessitat de pantalles tàctils o coneixements informàtics. A més, la IA facilita la gestió amb els metges de família i altres tràmits essencials.

El programa ATENEA, que es va presentar aquest dimarts a la farmàcia de Corbins (Segrià), és fruit d’un conveni entre la Diputació de Lleida, el Col·legi de Farmacèutics, l’empresa Momentum Analytics, l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i diverses empreses tecnològiques catalanes, amb finançament europeu dels fons Next Generation gestionats per la Generalitat. L’acte de presentació va comptar amb la presència de Jordi Verdú, alcalde de Corbins; Marta Huguet, vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Lleida; Albert Isern, CEO de Momentum Analytics; Pilar Rodríguez, representant d’ABD; i Maribel Bertran, farmacèutica local.

La tauleta que ajuda a prendre la medicació a la gent gran amb IA ©Oriol Bosch
Salut provarà una eina basada en intel·ligència artificial per transcriure les converses metge-pacient
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu: ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran

El projecte s’implementa aprofitant la xarxa de farmàcies rurals del programa Dosicat, que prepara la medicació en blísters setmanals per a pacients majors de 70 anys. La IA permet recordar les preses mitjançant notificacions de veu, activar trucades d’emergència, gestionar cites mèdiques a través de “La Meva Salut” i avisar familiars o farmacèutics en cas d’incompliment del tractament. Actualment, 19 pacients participen en la prova pilot, distribuïts en farmàcies de municipis com Corbins, Anglesola, Barbens, Bellcaire d’Urgell i Montoliu de Lleida, entre altres.

L’acompanyament a les persones usuàries recau en un equip d’integradors socials d’ABD, que entreguen les tauletes, ofereixen formació inicial i supervisen el funcionament del sistema. El projecte també compta amb la tecnologia de Verbio Technologies, Raona Enginyers i l’operadora Parlem, reafirmant el caràcter 100% català de la iniciativa.

Joan Vendrell, un pacient de Corbins, destaca que el sistema és molt senzill: “Només has de seguir les indicacions per veu. És molt més fàcil recordar-me de la pastilla i no despistar-me.” La farmacèutica Maribel Bertran corrobora aquesta millora, assegurant que els seus pacients compleixen el tractament amb més rigor. D’altra banda, Albert Isern, CEO de Momentum Analytics, subratlla que ATENEA ajuda a superar la bretxa digital que afecta moltes persones grans i preveu que el projecte s’ampliï a tasques com la compra d’aliments, gràcies a col·laboracions amb supermercats catalans.

Jordi Verdú, alcalde de Corbins, va remarcar que aquest projecte és clau per millorar la qualitat de vida de la gent gran al món rural, mentre que el diputat de Salut Pública, Òscar Martínez, va destacar que ATENEA vol combatre la soledat no desitjada que afecta moltes persones en entorns rurals. Aquesta iniciativa promet ser un punt de partida per integrar la tecnologia en l’assistència social i sanitària, oferint un suport més humà i accessible a les persones que més ho necessiten.

Comparteix

També t'interessarà