Diabetis, una dolència prevenible

s
13-11-2015
  • Diabetis, una dolència prevenible

L’hospital Arnau de Vilanova ha diagnosticat en el que va d’any quinze nous casos de diabetis en nens menors de 14 anys. Es tracta de diabetis tipus 1, que implica injectar-se insulina per controlar-la. Són dades facilitades ahir per l’Associació de Diabètics de Lleida, que demà celebrarà el Dia Mundial d’aquesta malaltia amb la instal·lació de vuit taules informatives i un punt de control de sucre en sang que s’ubicarà a la plaça de la Catedral.

“Hi ha molta gent que té diabetis i no ho sap, amb els riscos per a la salut que això suposa”, va afirmar Francesc Fernández Barqué, coordinador de l’associació. En total, es calcula que a la província de Lleida hi ha uns 40.000 afectats (més de mig milió en el conjunt de Catalunya).

Per la seua part, el departament de Salut de la Generalitat va difondre ahir un estudi de la Federació Internacional de Diabetis que sosté que un estil de vida saludable pot prevenir fins en un 70% l’aparició de la diabetis tipus 2, que és la més comuna i pot tractar-se a base de fàrmacs orals. Alimentar-se seguint una dieta mediterrània, abstenir-se de fumar, practicar activitat física, evitar l’estrès i procurar un descans tranquil són les claus.

La diabetis és un problema creixent de salut pública. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la diabetis tipus 2 constituirà una de les epidèmies del segle XXI. Aquest increment es deu, d’una banda, a l’elevada prevalença dels factors de risc –com l’obesitat i el sedentarisme– i a l’augment de l’esperança de vida.

En aquest sentit, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va explicar que a Catalunya més de la meitat de les persones amb diabetis controlen la malaltia de forma òptima. Ruiz també va afirmar que les persones amb un nivell baix d’estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta