Distingeixen la creació al Pirineu

AGÈNCIES
Publicat: 
06-10-2020
Actualitzat: 06-10-2020 9:27
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Distingeixen la creació al Pirineu
  • Distingeixen la creació al Pirineu
  • Distingeixen la creació al Pirineu

El Centre d’Art i Natura de Farrera, al Pallars Sobirà, va ser distingit ahir a Barcelona amb un dels cinc Premis Nacionals de Cultura 2020 de la Generalitat i el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), juntament amb el grup teatral Tricicle, la cantant Maria del Mar Bonet, la cineasta Carla Simón i el projecte educatiu Xamfrà, del Raval de Barcelona. Val a destacar que el CAN de Farrera va complir aquest estiu passat 25 anys al servei de la creació artística, la investigació i l’estudi, convertit en una residència oberta a creadors de qualsevol disciplina per la qual han passat més de 3.000 usuaris. El seu director, Lluís Llobet, va agrair la “sensibilitat territorial i la capacitat de sortir de l’àmbit metropolità” dels Premis Nacionals, que s’entregaran en un acte solemne el proper 29 de novembre a la Capella del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), coincidint amb el 25 aniversari d’aquest equipament.

Com es va anunciar el mes de febrer passat, una de les novetats d’aquest any ha estat la de rebaixar de deu a cinc el número de Premis Nacionals de Cultura per incrementar el coneixement i el prestigi de la màxima distinció cultural de Catalunya i dedicar a cada premiat un programa de difusió que s’allargarà durant tot un any.

Llobet va defensar la tasca de residència artística del CAN de Farrera i va estendre el reconeixement a tots els espais de creació, especialment als més petits. Llobet també va destacar “d’una manera humil” que el centre “fa una aportació” important a la cultura del país i va comentar que “la sensació és que treballes molt per a la comunitat i el territori, sovint en solitud, i ara encara més”, al·ludint així a les retallades en les subvencions públiques en els últims anys, agreujades per l’actual pandèmia.

Carla Simón: “Un reconeixement que m’omple de responsabilitat”

La jove cineasta Carla Simón es va mostrar “sorpresa” pel premi ja que la seua carrera és encara “incipient”, però va dir que la va omplir d’alegria i de “responsabilitat” de cara al que ha de venir professionalment. La directora d’Estiu 1993 –guanyadora de tres Goyas i cinc Gaudís– compta amb arrels familiars a Alcarràs, on precisament tenia previst rodar aquest estiu passat una nova pel·lícula, ajornada a l’any que ve per la Covid. Simón va compartir el seu guardó amb la generació de cineastes catalans joves, i especialment amb les directores.

Comparteix

També t'interessarà