'Dones en l'Esport', una anàlisi dels biaixos de gènere en aquest sector

REDACCIÓ
07-04-2021
  • 'Dones en l'Esport', una anàlisi dels biaixos de gènere en aquest sector

L’Institut Català de les Dones (ICD) i l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), del Departament de la Presidència, han fet públic avui el dossier estadístic ‘Dones en l’esport’, un dossier estadístic que analitza amb perspectiva de gènere les darreres dades del sector. L’anàlisi ha estat elaborada per l’Observatori de la Igualtat de Gènere, òrgan adscrit a l’ICD, i l’Observatori Català de l’Esport, adscrit a l’INEFC, a partir de les últimes dades recollides.

Els àmbits que visibilitza el dossier són: hàbits i pràctiques esportives en la vida quotidiana, pràctica esportiva a nivell escolar i universitari, pràctica de competició, formació en l’àmbit esportiu i el mercat de treball de l’esport. L’estudi posa de manifest que les dones participen més en esports no competitius que esports competitius. I que l’esport federat aglutina més homes que dones. Del total de llicències federatives a Catalunya, l’any 2019, un 75% són d’homes front a un 25% de llicències federatives de dones.


⏯️ Reconèixer i actuar davant la violència sexual en l’esport

El dossier també visibilitza la forta segregació horitzontal per tipologies esportives en base a estereotips de gènere. Ara bé, destaca el fet que per primera vegada respecte anàlisi anteriors les dones esportistes d’alt nivell superen en un 2% als homes. El Dossier publicat avui posa també de manifest que:

  • Els espais de pràctica esportiva que més discriminació per gènere presenten en el seu ús són els camps. Les dones en fan un ús mínim, que no arriba al 2% front un 17% dels homes.
  • El nombre d’estudiants que participen en les activitats i en les competicions internes organitzades pels serveis d’esports de les seves universitats és clarament minoritària entre les dones, només representen el 9% del total de persones que hi participen, front el 91% dels homes.
  • La composició de les juntes directives de les federacions esportives catalanes estan majoritàriament conformades per homes. La proporció de dones en les juntes directives ha augmentat un 12% en 20 anys, passant del quasi 9% l’any 2000 al 20,7% a 2020. L’any 2020 les juntes directives dels consells esportius de Catalunya estaven en un 27% composades per dones lluny encara de la paritat.
  • Les dones llicenciades i graduades en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport representen l’any 2019-2020 només un 22% del total.
  • En l’alumnat matriculat a màsters de l’àmbit de l’Activitat Física i de l’Esport es veu una tendència a l’alça pel que fa a la presència de dones. Encara que el nombre d’homes matriculats són quasi el triple que des dones.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?