⏯️ Reconèixer i actuar davant la violència sexual en l’esport

REDACCIÓ
Publicat: 
26-03-2021
Actualitzat: 26-03-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Reconèixer i actuar davant la violència sexual en l’esport

Aquest dijous s’ha celebrat la jornada “Les violències sexuals a l’esport”, organitzada pel Consell Català de l’Esport, en què s’han aportat coneixements per permetre a les entitats esportives i als professionals que hi treballen conèixer, reconèixer i actuar davant la violència sexual en entorns esportius. S’han revisat, entre d’altres, els conceptes d’agressió, abús i assetjament sexual, les diferents formes que pren la violència sexual, les situacions de risc que es donen en entorns esportius i el procés de preparació de la víctima i l’entorn per part de la persona agressora.

Les violències afecten tant a la infància i adolescència com a joves i persones adultes, i tenen un impacte emocional i jurídic diferent en cada edat i cada persona. S’ha parlat amb especial atenció sobre les violències exercides contra menors d’edat, infants i joves esportistes, perquè són col·lectius d’especial vulnerabilitat.

Durant, la jornada s’ha presentat la guia per a persones adultes “La violència sexual a l’Esport: (Re)conèixer, parlar i actuar”, elaborada i publicada pel Consell Català de l’Esport, que constitueix una eina bàsica i de referència per a la conscienciació, visibilització i elaboració de plans d’actuació que treballen envers la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius. El document es nodreix de les valuoses aportacions de testimonis que n’han estat víctimes, d’entitats de referència i assessorament en la matèria, i de publicacions, projectes i recerques que han impulsat institucions i universitats catalanes, estatals i internacionals, amb la col·laboració, algunes d’elles, de la pròpia Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física.

La jornada ha començat amb una presentació i benvinguda a càrrec de Joan Segura, representant territorial de l’Esport a Lleida. A continuació, Vicente Mora ha fet una presentació de l’Associació Catalana per a la Infància Maltractada (ACIM) i s’ha projectat el vídeo “Pren partit contra la violència de gènere”, #queNOesquedialvestidor, editat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (GREAF). Entrant en matèria, Blanca Nualart, responsable de gènere del Consell Català de l’Esport, ha presentat els aspectes més importants de la guia, mentre que Iñaki Alonso, responsable de l'Àrea de Protecció a la Infància de l’Athletic Club, ha fet la ponència ‘La Violència Sexual a l'Esport i la Protecció del Menor’, en la qual ha presentat el programa Aterpe, el primer que ha impulsat un equip d’èlit a l’Estat i que busca el bon tracte i la protecció de la infància a través de la creació d’un espai segur. Aquest programa, que ha de conèixer tot el personal del club basc, aposta per fer un canvi de paradigma: “Per tenir èxit en aquest àmbit, hem de ser conscients de les persones amb les quals treballem, de com hem de treballar i actuar, i de com hem de reaccionar”.

Tot seguit, s’ha fet una taula rodona en la qual han participat la Dra. Montse Martín, professora de Sociologia de l’Esport de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya; Carlota Torrents, professora d’Expressió corporal i dansa de l’INEFC - Universitat de Lleida; Iria Pujol, àrbitra de futbol i testimoni, i Gemma Herrero, periodista especialitzada en esports, a banda d’Iñaki Alonso i Blanca Nualart. La taula rodona ha estat moderada per Albert Escuer, periodista del diari La Manyana.

A la jornada, hi han assistit membres d’entitats esportives, d’Ajuntaments, de consells esportius, del món universitari, de federacions, de l’àmbit sanitari i educatiu, etc.

Comparteix

També t'interessarà