⏯️ Dones exposen les dificultats per la igualtat del seu sector en l'acte institucional del 8-M

ACN
08-03-2021
 • Dona puny alçat acte institucional 8-M
  Peu de foto: 
  Dona puny alçat acte institucional 8-M
 • Protesta feminista acte institucional al riu Segre
  Peu de foto: 
  Protesta feminista acte institucional al riu Segre
 • Representants dels cossos policials a l'acte institucional del 8-M
  Peu de foto: 
  Representants dels cossos policials a l'acte institucional del 8-M
 • Reivindicació feminista durant l'acte institucional del 8-M
  Peu de foto: 
  Reivindicació feminista durant l'acte institucional del 8-M
 • Acte institucional 8-M
  Peu de foto: 
  Acte institucional 8-M

Dones de 14 àmbits han participat a Lleida en l'acte institucional pel 8-M. Han explicat les dificultats que tenen en relació amb la igualtat al món rural, l'educació, la migració, el col·lectiu transgènere o l'ètnia gitana. Enguany s'ha volgut posar el focus d'una forma especial en l'àmbit de les cures, després d'un any en què "s'ha patit molt" a causa de la pandèmia. L'acte del Dia Internacional de les Dones s'ha canviat d'ubicació i s'ha fet al davant de la plaça Blas Infante, al costat del riu Segre, per poder garantir així les mesures de distància contra la covid-19. El col·lectiu feminista Dones de Lleida, que ha renunciat a participar-hi, ha protestat contra la presència policial a l'acte, tal com ja va passar l'any passat.

La coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Lleida, Carme Castelló, ha explicat que l'acte institucional pel 8-M d'enguany a la capital del Segrià s'ha plantejat d'una forma molt diferent, "més participatiu" per tal que totes les dones se sentin identificades. En aquest sentit, ha remarcat la intervenció de dones de 14 àmbits diferents de la ciutat on cadascuna ha exposat les dificultats que tenen en relació a la igualtat dins el seu àmbit. Alguns d'aquests sectors són el del món rural, el Parc Científic i Tecnològic, la cultura, l'educació, les dones migrants, les dones transgènere, les d'ètnia gitana o la neteja.

D'una forma especial i a causa de la covid-19, s'ha volgut comptar amb col·lectius que han "patit" molt durant aquest darrer any, com pot ser el sanitari, la infermeria o el de cures. Castelló ha destacat la necessitat de "lluitar" per aconseguir la igualtat i ha afegit que gran part s'ha de fer des de casa, compartint responsabilitats, perquè difícilment s'aconseguirà si les dones "a casa estem blindades".

Protesta feminista

La Coordinadora del 8-M integrada dins el col·lectiu feminista Dones de Lleida ha convocat una acció reivindicativa de forma paral·lela a l'acte institucional. Ho han fet després de negar-se a participar-hi perquè consideren que l'any passat se'ls van enviar els "cossos repressius" dels Mossos d'Esquadra en el mateix acte institucional. Lamenten que no els van donar cap explicació i han recordat que protestaven contra la presència policial i militar a l'acte ja que elles són antimilitaristes i treballen a favor de la pau.

Dones de Lleida ha desplegat una gran pancarta a la canalització del riu Segre on es podia llegir: 'Que res aturi la nostra lluita. Per un feminisme revolucionari'. Posteriorment han cridat consignes a favor del feminisme i contra les institucions i la policia durant l'acte institucional. Tot plegat mentre les dones que hi participaven pronunciaven els seus discursos, per la qual cosa hi ha hagut dificultats per poder-los seguir i entendre el que deien.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?