Dos equips lleidatans competiran a les semifinals mundials del Technovation Girls Challenge

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
21-05-2024
Actualitzat: 21-05-2024 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Dos equips lleidatans competiran a les semifinals mundials del Technovation Girls Challenge
    Peu de foto: 
    L'equip AWOKS de l'escola Tonucci, ha estat un dels classificats ©Ajuntament de Lleida

Dos equips lleidatans s’han classificat aquest cap de setmana per disputar les semifinals mundials de Technovation Girls Challenge, el concurs que promou el coneixement del món tecnològic i l’emprenedoria social en les noies. Awoks, format per alumnes de l’Escola Francesco Tonucci, i Monalisa, amb estudiants de les Escoles Espiga i Riu Segre, han superat la final catalana i han passat a la següent fase, que les porta a competir amb equips d’arreu del món i a que els seus projectes siguin valorats per jutges internacionals.

Uns 200 projectes (el 10% dels presentats) arriben a les semifinals. L'avaluació es farà a través dels lliuraments que han fet en línia (documents i vídeos) i a principis de juliol es coneixeran els 15 equips finalistes, que es desplaçaran a Califòrnia per a la final.

La final de Catalunya s’ha disputat aquest passat dissabte, a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i el repte era crear una aplicació (App) que ajudi a donar resposta a un problema social local. La ciutat de Lleida estava representada per quatre equips. A més d’Awoks i Monalisa, hi van prendre part l’equip Mayas Team, de l'INS TorreQueralt, i Techno Dreams, de l'INS Gili Gaya.

L’equip AWOKS és integrat per Valeria Gallart, Berta Farré, Olga Salvadó i Carla Morreres, alumes de 5è de primària de l’Escola Francesco Tonucci. La seva proposta ha estat la creació de l’aplicació CIBY, que promou la ciberseguretat entre escolars a partir de la creació d’un videojoc. L’App també inclou aspectes com la seguretat financera i el perill de la suplantació de la identitat. L’objectiu de l’eina és informar i formar sobre els riscos de la xarxa i promoure un ús segur.

L’equip MONALISA el formen Ona Solsona i Lis Giffin-Solé, que cursen 4t i 3r de primària de l’Escola Alba i l’Escola Riu Segre. En aquest cas, l’aplicació creada es diu ANICARE. El propòsit és millorar el coneixement de la fauna autòctona, així com el parc de la Mitjana i el Centre de Fauna de Vallcalent, a banda d’augmentar la presència del català en les Apps.

Els equips Mayas Team i Techno Dreams han desenvolupat una App que ajuda al benestar i la gestió emocional dels adolescents.

Aquest esdeveniment ha implicat la participació de 215 nenes i adolescents (a partir dels 8 anys), agrupades en més de 60 equips. Les noies van presentar els seus projectes davant d’un jurat, format per 38 professionals de diversos àmbits per respondre als aspectes tecnològics, però també socials, culturals, etc. Després de la final es va fer la cerimònia de lliurament dels premis als millors equips de Catalunya.

S'ha de dir que la participació de les noies és gratuïta i que les professionals que les mentoritzen (professionals del món tecnològic, l'empresa i la docència), ho fan a títol de voluntariat. És a dir, voluntariat tecnològic i social en clau de gènere.

Comparteix

També t'interessarà