Dos projectes de recerca de l'IRBLleida reben més de 3 MEUR del Ministeri de Ciència i Innovació

REDACCIÓ
Publicat: 
30-11-2022
Actualitzat: 30-11-2022 11:29
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Dos projectes de recerca de l'IRBLleida reben més de 3 MEUR del Ministeri de Ciència i Innovació
    Peu de foto: 
    Fotos IRBLleida

El Ministeri de Ciència i Innovació ha concedit dotació econòmica a dos projectes de recerca de medicina personalitzada de precisió presentats per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). Ambdós projectes impliquen una transformació en la forma en la qual es prenen decisions en la pràctica clínica i en les mesures de salut pública, també persegueixen una medicina més segura, eficient i personalitzada. 

Es tracta del projecte ‘Impacte del maneig dels trastorns respiratoris durant el son amb el control de la hipertensió sistèmica: projecte METASLEEP’, liderat pel Director Clínic Territorial de Malalties Respiratòries Cròniques de Lleida, director del CIBERES (Centro de Investigación Biomédica en Red Enfermedades Respiratorios), catedràtic de la Universitat de Lleida i responsable del grup de recerca Investigació translacional en medicina respiratòria de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), Ferran Barbé Illa. Aquest projecte ha rebut un finançament de 2.344.100 €.

L’altre projecte amb finançament és ‘Susceptibilitat genètica per a predir la pèrdua de pes després de la cirurgia bariàtrica’, encapçalat pel responsable de recerca i innovació de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), cap de Servei d'Endocrinologia del mateix hospital, professor de la UdL i responsable del grup de recerca en Obesitat, Diabetis i Metabolisme (ODIM) de l’IRBLleida, Albert Lecube Torrelló. Aquest projecte ha rebut un finançament de 839.298,90 €.

En el primer cas, METASLEEP és un projecte multicèntric que comprèn centres de 9 regions d'Espanya: Andalusia, Balears, Cantabria, Castella-la Manxa, , Catalunya, Comunitat de Madrid, Extremadura, La Rioja i País Basc). L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida serà el centre coordinador i tindrà una durada de 3 anys. La proposta pretén implementar un nou sistema de gestió de la hipertensió, que inclourà el monitoratge i el tractament dels trastorns respiratoris durant el son. Aquesta nova gestió basada en la medicina de precisió es durà a terme des de l'atenció primària i millorarà el control de la pressió arterial, el principal factor de risc de la principal causa de mort en el món, les malalties cardiovasculars. A més, el projecte METASLEEP pretén contribuir al desenvolupament d'eines de medicina personalitzada mitjançant la identificació del perfil molecular que permeti desenvolupar un model no invasiu amb utilitat clínica.

“Aquest projecte permetrà l’expansió del model d’atenció als pacients amb apnea del son i hipertensió que seguim a Lleida a la resta del territori nacional” ha explicat Ferran Barbé.

En el segon cas, l’equip del projecte és el resultat de la col·laboració de 12 hospitals universitaris espanyols amb el suport dels seus centres de recerca associats. Els centres estan distribuïts en 9 comunitats autònomes: Andalusia, Balears, Canàries, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat de Madrid, Galícia, Navarra i País Basc. El centre coordinador és l’IRBLleida i tindrà una durada de 3 anys. El projecte permetrà conèixer com la càrrega genètica més les variables d'exposició influeixen en la resposta a la cirurgia bariàtrica per a aconseguir un maneig eficaç i eficient de l'obesitat. L’obesitat afecta a més d'un terç de la població mundial adulta i cada any es realitzen més de 500.000 cirurgies a tot el món, de les quals aproximadament el 30% presenten resultats insatisfactoris.

Aquesta recerca facilitarà la informació correcta al pacient abans de l'abordatge quirúrgic, personalitzant les decisions clíniques i prenent decisions dirigides a millorar la salut dels ciutadans. A més, podrà servir de base a les administracions sanitàries (públiques i privades) per a decidir a quins pacients destinar els seus recursos econòmics, ja que actualment no existeix cap filtre i tot pacient que arriba a una Unitat d'Obesitat i supera el protocol d'avaluació acaba sent operat.

"Aquest projecte permetrà apropar-nos a la personalització del tractament de l'obesitat greu, ja que serem capaços de predir abans que es realitzi la cirurgia quin serà el seu resultat, tant en la pèrdua de pes com en la resposta de les malalties associades com la diabetis o les apnees de la son. Això ens ha de permetre modular les expectatives del pacient i del professional, seleccionar la millor tècnica quirúrgica en cada pacient, i fins i tot, buscar alternatives a la cirurgia en els pacients en què els resultats d'aquesta no han de ser positius" ha exposat Albert Lecube.

Comparteix

També t'interessarà