Dotze municipis del Segrià Sud uneixen forces per reactivar l'economia i frenar la pèrdua de població
Dotze municipis del Segrià uneixen forces per redefinir el futur del territori amb una estratègia compartida de desenvolupament local, ocupació i serveis socials
Un total de dotze municipis del sud del Segrià han posat en marxa una iniciativa inèdita a les comarques lleidatanes: el Consorci del Segrià Sud, una eina de col·laboració territorial que vol revertir dècades de pèrdua de població i desigualtats d’oportunitats. El projecte aposta per una visió municipalista compartida que vol reforçar l’activitat econòmica, millorar la qualitat de vida i crear un model de creixement arrelat i sostenible.
Alcanó, Almatret, Aspa, La Granja d’Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Sunyer, Torrebesses i Torres de Segre són els pobles que formen part del nou ens, que representa una població de prop de 10.000 habitants. “Només si sumem capacitats podrem garantir el futur dels nostres municipis”, ha afirmat Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i president del Consorci.
Una aliança per fer xarxa i retenir talent
El Consorci neix amb un objectiu clar: fer front als grans reptes que comparteixen aquests municipis, entre ells, la descapitalització humana. Segons dades recents, més de la meitat del territori es troba en regressió demogràfica, amb una caiguda del 15% de la població entre 2001 i 2021. El col·lectiu més afectat és el de joves formats, que marxen a la recerca d’oportunitats laborals inexistents al seu lloc d’origen.
Per revertir aquesta situació, una de les primeres accions engegades ha estat la creació d’un servei d’ocupació amb itineraris personalitzats, que ja ha identificat uns 320 possibles usuaris, dels quals un 60% han mostrat interès real en iniciar el procés. El servei ofereix orientació, formació, intermediació laboral i suport a l’emprenedoria, amb una atenció especial a dones i joves amb perfils mitjans i alts de qualificació.
Una diagnosi per a l'acció
El Consorci ha dut a terme una diagnosi territorial per detectar les principals mancances del territori. Els resultats apunten a una economia molt dependent del sector primari, amb poca presència industrial i de serveis, i amb una gran dispersió d’estructures productives. Aquesta realitat limita la creació d’ocupació estable i de qualitat. A més, s’hi afegeixen dificultats d’accés a l’habitatge, deficiències en mobilitat i serveis públics, i una atenció insuficient a la població gran, que ja representa gairebé una quarta part dels habitants.
Un model de territori amb visió de futur
Amb voluntat de transformar aquestes debilitats en oportunitats, el Consorci aposta per diversificar el model econòmic i fomentar la innovació i el coneixement com a motors de canvi. També es preveuen iniciatives vinculades a la transició energètica, la promoció turística, la inclusió social i el suport a la transformació agroalimentària, per generar valor afegit a l’activitat del territori.
“Cal crear un nou relat per al Segrià Sud, on les persones puguin viure i treballar amb dignitat, aprofitant els recursos i el potencial propi”, ha afirmat Lluís Torrent, director del Consorci. L’ens vol esdevenir també un interlocutor clau amb altres administracions per defensar projectes estratègics i captar inversions que ajudin a revertir el cicle de declivi actual.
Amb aquesta aliança sense precedents, el Segrià Sud es reivindica com un territori actiu, que vol escriure el seu propi futur des de la cooperació i l’arrelament.