Educació aposta per apropar les vacunes als centres educatius

ACN
Publicat: 
12-09-2021
Actualitzat: 13-09-2021 10:15
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Educació aposta per apropar les vacunes als centres educatius

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, s'ha mostrat partidari d'apropar les vacunes als centres educatius per augmentar el percentatge d'alumnes protegits contra la covid-19, i ha dit que la mesura es podria aplicar aquest setembre. En una entrevista a Rac1, el conseller ha precisat que Educació i Salut estan estudiant obrir punts de vacunació "a prop o dins" els centres per atendre els majors de 12 anys que encara no han demanat cita. Un sistema que el conseller veu com una "possibilitat ferma" a replicar quan es permeti la vacunació per als infants de 5 a 12 anys. D'altra banda, respecte la immersió lingüística, ha dit que farà "el que calgui" per garantir que el català sigui la llengua vehicular a totes les aules.

Gonzàlez-Cambray ha afirmat que el Govern s'ho planteja "tot" per poder minimitzar l'impacte de la pandèmia a les aules, i ha assenyalat que pren força la possibilitat d'acostar la vacunació a aquells centres on es detecti un percentatge baix d'alumnes protegits. "Als instituts on hi hagi un percentatge de vacunats inferior a la mitjana, no descartem en absolut anar a buscar-los", ha afirmat en una entrevista a Rac1 aquest diumenge, el dia abans de donar el tret de sortida a un curs en què "hi ha molta menys incertesa que l'any passat".

El conseller preveu que aquests punts de vacunació s'habilitin dins els mateixos centres o bé en llocs molt propers. "La intenció és fer una vacunació en bloc perquè així estarem accelerant la protecció dels centres educatius", ha argumentat, tot apuntant que la voluntat del Departament és que aquest sistema per subministrar els vaccins es desplegui durant aquest mateix setembre.

Malgrat actualment només està autoritzada la vacunació a partir dels 12 anys, González-Cambray ja ha avançat que aquest sistema es podria repetir quan les altes institucions sanitàries autoritzin la vacunació als infants d'edats inferiors. Si bé el conseller s'ha mostrat cautelós i ha dit que tot dependrà dels recursos sanitaris del moment, ha assegurat que acostar els vaccins a les escoles és una "possibilitat ferma". "Si tenim tot l'alumnat en un lloc concret, anem-lo a buscar", ha defensat, tot augurant que això podria ser a principis del 2022.

Més presencialitat i canvis en l'ús de mascaretes

El conseller ha celebrat que el curs que comença demà estarà marcat per l'augment de la presencialitat a les aules, ja que es preveu una reducció dels confinaments de l'alumnat d'ESO en endavant que hagi estat contacte directe –no hauran de fer quarantena si tenen la pauta completa de vacunació-. Sobre aquesta qüestió, ha assenyalat que tots els centres tindran coneixement de quin és l'estat de vacunació contra la covid-19 de tots els alumnes. El Govern aprovarà dimarts un decret llei que garantirà la cobertura jurídica d'aquesta circulació de dades.

Pel que fa als alumnes que sí que hagin de fer quarantena, González-Cambray ha garantit que aquest curs tothom podrà seguir el contingut de les assignatures des de casa perquè "actualment ja es disposa de tots els ordinadors que havien d'arribar a dia d'avui". Segons el conseller, hi ha totes les eines digitals i tecnològiques necessàries per evitar cap escletxa digital dels alumnes més vulnerables.

D'altra banda, ha celebrat que el protocol del nou curs inclogui la retirada de les mascaretes a l'hora del pati si el grup bombolla no interactua amb altres grups. En el cas, però, que una classe es barregi amb altres infants, ha recalcat que serà indispensable l'ús de les mascaretes. Una situació que també afectarà els menors de 6 anys, els quals no han de dur mascareta dins la classe però sí que se l'hauran de posar si juguen amb nens de fora del seu grup durant l'esbarjo. En tots els casos, el conseller ha recalcat que són normes d'obligat compliment, i que poden derivar en expulsions si no se segueixen.

"El que calgui" per preservar la immersió lingüística

En una altra entrevista publicada al diari 'Ara' aquest diumenge, González-Cambray ha apuntat que el Departament d'Educació té constància que no tots els professors d'institut imparteixen les classes en català. "Hem d'actuar fent l'acompanyament perquè els nostres professionals imparteixin les classes en la llengua vehicular del sistema educatiu català", ha recalcat el conseller.

En aquest sentit, ha assegurat que el Departament analitzarà la realitat de cada centre per concretar quants professors fan classe en castellà i detectar per quin motiu: si és per comoditat en l'ús de la llengua o per necessitats d'aprenentatge de l'alumnat. Gonzàlez-Cambray ha dit, des de Rac1, que treballaran per "donar eines a mida", i ha afirmat que faran "el que calgui per a què el català sigui la llengua vehicular en els casos on ara no succeeix d'aquesta manera".

350 denúncies per assetjament escolar

D'altra banda, aquest diumenge el conseller ha avançat que han acumulat fins ara 350 casos al portal digital estrenat el curs passat per concentrar les denúncies d'assetjament escolar. González-Cambray ha garantit que totes les denúncies estan sent tractades, el 60% de les quals a través de mesures correctores que han permès reconduir la situació.

Pel que fa a la resta de casos, s'han derivat als Mossos d'Esquadra o bé a la DGAIA (Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència), mentre també hi ha un percentatge que encara està en estudi. El conseller ha destacat que les 350 denúncies s'han tractat amb l'assignació d'un professional específic per a cada cas, i ha recalcat la "tolerància zero" del Departament amb l'assetjament escolar.
 

Comparteix

També t'interessarà