El 10è aniversari del Festival Gargar consolida Penelles com a referent de l’art muralista rural
El Gargar Festival de Murals i d’Art de Penelles celebrarà la seva desena edició durant quatre dies, del 2 al 4 de maig. Amb motiu del seu 10è aniversari, el festival estrenarà una nova imatge, un logotip basat en l'adaptació del símbol del hardcore novaiorquès.
Uns deu artistes seran els encarregats d’il·lustrar les seves obres al municipi, oferint una mostra diversa d’estil i d’origen dels mateixos autors. Hi destaca la mexicana Luisa Estrada, reconeguda pel seu treball en gravat i muralisme amb temàtiques identitàries i populars o el portuguès Smile, conegut per les seves peces optimistes i acolorides.
Com a novetat i en ocasió de l’aniversari, s’inaugurarà, el 2 de maig, l’exposició dels 10 anys del Gargar, que s'instal·larà com un mural més dins del circuit, és una adaptació ampliada de la mostra ja exposada al Palau Robert, el 2023. A més, també hi haurà un homenatge als quaranta anys de professió de l’humorista gràfic Ermengol i es durà a terme, per primera vegada, una taula rodona entre els muralistes que participaran al Gargar.
Durant aquesta dècada, el Gargar s’ha consolidat com un festival que situa Penelles al centre de l’art mural rural. Eloi Bergós, alcalde del municipi, ha valorat positivament el projecte, ja que aquest . “El Gargar ha canviat la manera de viure al poble i ha consolidat un turisme, que fa d’un poble dinàmic i viu. Ha donat oportunitats als comerços i botigues, que es consoliden aquí, per a quedar-s’hi”, ha afegit Bergós.
Per la seva part, Jordi Solsona, director artístic del festival, ha destacat que aquests deu anys no han estat fàcils, però que el fet que Penelles sigui avui un epicentre és perquè “s’han fet les coses bé”. Solsona també ha atribuït part de l’èxit del festival al risc i l’eclecticisme que sempre hi ha hagut en la selecció del cartell com dels artistes.
En els últims cinc anys, el festival de murals ha portat a terme diferents projectes amb altres entitats socials com la Fundació Santa Creu amb el Projecte Singular, l’Estel de Balaguer o l’ACUDAM. En aquesta edició, a través de la proposta VA! DE FUSTA conjuntament amb l’Associació Alba, promouen el treball de la fusta social i creativa. “Crèiem que els hi hem de donar veu a aquests col·lectius, perquè l’art transforma i és cultura per tothom”, ha indicat Mª del Mar López-Pinto, directora artística del Festival.
Des de Penelles també aposten pel talent emergent i local, amb Ocor Lalala o Núria Vall, qui il·lustrarà una obra en directe que se sortejarà durant el festival. Si més no, també col·laboren des de fa tres anys, amb l’Escola d’Arts Ondara, alumnes de la qual dissenyaran un nou mural per a tapar, el ja fet anteriorment. Jordi Solsona, ha remarcat que cal impulsar aquest talent que “és el futur muralista de Lleida”.
Durant els quatre dies, es preveuen un ampli ventall de tallers i activitats per a tot el públic en general, que oferiran tota mena de propostes artístiques per a descobrir i tenir accés als materials que utilitzen els artistes. Per participar-hi, caldrà inscriure’s prèviament, així com fer el pagament d’un preu simbòlic. Com cada any, el diumenge el festival clourà amb la Fira del Món Rural, amb una gran mostra de tractors que connectarà la creativitat dels artistes amb la identitat rural de Penelles.