El 80% dels maltractaments a gent gran es donen a la família

R.RÍOS
18-04-2018
  • El 80% dels maltractaments a gent gran es donen a la família

El 80 per cent dels maltractaments que pateixen persones grans es dóna en el si familiar i bona part tenen un caràcter econòmic, especialment en moments de crisi com els que s’han viscut en els últims anys, en els quals la pensió o el patrimoni acumulat pels ancians és motiu de disputa. Així ho va assegurar ahir a Lleida Roser Galí, directora general de Famílies de la Generalitat, durant la constitució de la comissió territorial que lluitarà a les comarques del pla d’una forma més coordinada que fins ara contra aquesta xacra que viuen les persones grans.

Un dels objectius que inclourà aquest protocol, en el qual hi haurà implicats tècnics de sectors com salut, interior o assumptes socials, és sens dubte visibilitzar les víctimes i elaborar un protocol d’actuació per a professionals. I és que a les comarques lleidatanes, segons les últimes dades fetes públiques, es presenten de mitjana unes tres denúncies al mes per maltractaments a persones grans. Tanmateix, els experts asseguren que la gran majoria de casos queden ocults. “En moltes ocasions la víctima és la mare i és difícil que denunciï els seus fills perquè és un fet molt dramàtic”, va assegurar Galí.

La comissió territorial i el protocol busca establir un marc d’intervenció en el qual es determinin unes pautes bàsiques sobre prevenció, detecció, atenció i recuperació de les víctimes.

A més, els professionals disposaran d’una guia on s’indicarà com actuar davant d’un possible cas de maltractaments a una persona gran, en funció dels recursos i de les carácterísticas concretes del territori en el qual resideix. “Fa mig segle les persones grans tenien un respecte, però ara cada vegada més se les veu com una càrrega, va lamentar Galí.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?