El 92% dels 15.000 sanitaris enquestats sobre la Llei d'eutanàsia hi estan a favor

ACN
27-04-2021
  • El 92% dels 15.000 sanitaris enquestats sobre la Llei d'eutanàsia hi estan a favor

El 91,6% dels més de 15.000 professionals sanitaris que han participat en l'enquesta sobre la Llei d'eutanàsia creada pel Departament de Salut donen suport, en línies generals, a reconèixer-ne el dret i a regular-la; també, que la persona que la sol·liciti pugui escollir on rebre-la, inclòs el domicili. Els enquestats indiquen que les principals dificultats que es poden trobar per atendre una petició d'eutanàsia i gestionar-la són la inseguretat del professional per manca d'informació o formació o els dubtes en l'entorn familiar del sol·licitant. Un 11,4% dels enquestats afirmen que exerciran l'objecció de consciència quan entri en vigor la llei; més de la meitat asseguren que no l'exerciran i prop d'un 30%, només en casos concrets.

Un altre dels resultats que mostra l'enquesta és que les infermeres subratllen la necessitat de participar, com la resta de col·lectius, en el procés per prestar aquest dret. De fet, de les 15.636 enquestes completades, prop d'11.000 pertanyen a infermeres i infermers. La gran majoria (unes 14.500) consideren que en el procés per prestar l'eutanàsia a una persona no ha de participar només personal mèdic, sinó també altres membres de l'equip assistencial, com ara professionals de treball social sanitari, psicologia clínica i infermeria.


Què implica l'aprovació de l'eutanàsia activa i directa a Espanya?

Aprovada l'eutanàsia activa i directa a Espanya

L'enquesta, majoritàriament resposta per dones (81%) i per professionals que treballen en l'àmbit hospitalari, també aporta conclusions rellevants respecte a diverses consideracions entorn a la llei i a la seva aplicació. Per exemple, prop del 70% admeten conèixer poc o gens la nova regulació, fet que explicaria que més del 95% consideri necessari oferir formació als professionals sobre aquesta prestació. El 90% creu que aquesta formació ha de ser obligatòria, ja sigui per a tothom o només per a professionals de certes especialitats o àmbits assistencials.

El Departament de Salut va crear l'enquesta per donar a conèixer la Llei d'eutanàsia entre els professionals de l'àmbit de la salut i copsar què saben, opinen i necessiten sobre el dret a morir dignament, com un dels primers passos per avançar en el desplegament de la regulació. L'enquesta ha estat oberta durant un mes i difosa amb el suport de quatre col·legis professionals implicats -els de medicina, infermeria, treball social i psicologia.

La Llei d'eutanàsia, aprovada el març, entrarà en vigor el juny i té com a objectiu regular el dret de les persones que compleixin els criteris per sol·licitar i rebre l'ajuda necessària per morir dignament, el procediment a seguir i les garanties que s'han de donar en tot el procés. El Canal Salut té un espai dedicat a informar sobre la Llei per intentar resoldre els interrogants que pugui generar la normativa i el seu desplegament.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta