Eutanàsia activa i directa a Espanya: Què implica la seva aprovació?

LLEIDACOM / Laura Gómez
19-03-2021
  • Eutanàsia activa i directa a Espanya: Què implica la seva aprovació?

El ple d'avui del Congrés dels diputats ha aprovat la proposta de la regulació i pràctica de l'eutanàsia. La pràctica, la podran sol·licitar les persones que pateixin una "malaltia greu i incurable, o d'una malaltia greu, crònica i invalidant, patint un sofriment insuportable que no pot ser alleujat en condicions acceptables". La proposició de llei orgànica, presentada el passat 31 de gener del 2020, contempla la pràctica de l'eutanàsia activa i directa, la qual consisteix en "la utilització de fàrmacs o mitjans terapèutics que alleugen el patiment físic o psíquic encara que accelerin la mort del pacient".

La llei orgànica proposada al Congrés dels diputats sobre aquesta pràctica, contempla que l'eutanàsia a Espanya "S'entén com l'actuació que produeix la mort d'una persona de manera directa i intencionada mitjançant una relació causa-efecte única i immediata, a petició informada, expressa i reiterada en el temps per aquesta persona, i que es duu a terme en un context de sofriment a causa d'una malaltia o patiment incurable que la persona experimenta com a inacceptable i que no ha pogut ser mitigat per altres mitjans".

La decisió de la pràctica, afirmen, es realitzarà sempre dintre d'un "context eutanàsic", que és aquest entorn on no interrompen "determinades condicions que afecten la situació física i mental en la qual es troba la persona, a les possibilitats d'intervenció per alleujar el seu patiment, així com les conviccions morals de la persona sobre la preservació de la seva vida en unes condicions que consideri incompatibles amb la seva dignitat personal".

En països com Alemanya, Suïssa o Luxemburg, es contempla la pràctica del 'suïcidi assistit', la qual consisteix en l'ajuda o assistència a altra persona per posar fi a la seva vida. Es considera assistència a l'entrega del material necessari per portar a terme aquesta pràctica per part de metges, infermeres o altres professionals mèdics.

Països com Suècia, Regne Unit i França, practiquen l'eutanàsia passiva, la qual consisteix a deixar de subministrar el tractament al pacient que pateix la malaltia greu, fins que aquest arribi a la mort. La pràctica de l'eutanàsia passiva sempre es realitza amb expressa voluntat del pacient i per mitjans legals avaladors. Quant a l'eutanàsia activa, que la practiquen països com Colòmbia i Canada, se subministren medicaments per part del personal sanitari amb l'objectiu d'accelerar la mort d'una persona que pateix una malaltia crònica, sense cura i que es troba en un estat de gravetat avançat, així com de sofriment. D'aquesta manera s'acaba el patiment del pacient i amb la seva vida sense dolor.

Amb aquesta decisió d'aprovació, Espanya es converteix en el sext país en legalitzar la pràctica de l'eutanàsia i despenalitzar la seva prestació.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta