El bisbe de Solsona beneeix la ciutat des del campanar i demana valentia i prudència

REDACCIÓ
Publicat: 
29-03-2020
Actualitzat: 23-11-2021 11:31
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El bisbe de Solsona beneeix la ciutat des del campanar
  • El bisbe de Solsona beneeix la ciutat des del campanar

Aquest diumenge, el bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha beneït la ciutat i tota la diòcesi des del campanar de la catedral. La benedicció s'ha retrensmès en directe pel canal de YouTube de la parròquia de Solsona. El bisbat també ha publicat una carta dirigida a totes i tots els fidels de la Diòcesi en relació a la situació actual provocada per la pandèmia del Covid-19:


Estimats,

“Sigueu cautelosos com les serps” (Mt 10,16b) i “No tingueu por” (Mt 10,26.28.31). Aquestes dues advertències de Jesús als seus deixebles, després d’elegir-los i d’instruir-los, inspiren aquestes paraules que vull adreçar-vos en aquesta hora especialment greu. No tenia espai a la glossa dominical. Allà us he transmès allò que el Papa ha establert per a fer sobreabundar la gràcia de la misericòrdia en aquest temps de por i d’absència de sagraments. Ara us vull fer arribar unes paraules de cautela/prudència i de confiança.

Siguem cautelosos, siguem prudents

Siguem cautelosos. Evitem tot allò que pugui contagiar-nos i fer augmentar el nombre d’hospitalitzats.

Demà s’intensifica el confinament perquè la situació no para d’agreujar-se. Fins divendres sant ningú que no faci un servei essencial no podrà sortir per anar a treballar. Us demano que sigueu cautelosos, que compliu aquest confinament reforçat. Els hospitals ja estan molt saturats i, si no s’aturen els nous contagis, no podran atendre a tots els que necessitaran ésser ingressats. L’epidèmia arriba a les nostres viles i ciutats i podem patir-ho especialment perquè no tenim centres sanitaris i perilla que els de Berga, Manresa, Igualada i Lleida no puguin assumir més malalts. Déu no vulgui que vegem hospitals de campanya en hotels i poliesportius. Us demano, sentit de gravetat: no sortiu al carrer per res, sobretot si teniu més de 70 anys o una salut delicada. Demaneu als vostres fills i néts, als vostres veïns o germans de comunitat, més joves i més sans, que us vagin a comprar allò que necessiteu. Siguem cautelosos: No us exposeu, que us hi pot anar la vida.

Siguem cautelosos. He prorrogat la suspensió de tota activitat presencial

Després de parlar amb els rectors de les parròquies de referència, he decidit prorrogar les mesures que vaig establir fa quinze dies: suspensió de totes les celebracions litúrgiques públiques i de totes les activitats pastorals presencials. Evidentment, també he prorrogat la dispensa del precepte dominical fins a la vigília de Pasqua.  Ens tocarà una Setmana Santa molt penitencial. Hem de continuar aquest llarg Divendres Sant sense sagraments i sense comunitat. Un temps sense sagraments: sense possibilitat de confessar-se, d’anar a missa i de combregar, d’acompanyar els nostres parents, amics o coneguts difunts. Un temps sense família: marcat per la solitud respecte als fills i néts i respecte els germans de comunitat, marcat per la por i l’angoixa d’unes notícies que ens afeixuguen; per alguns un temps
especialment dur a causa de l’ingrés hospitalari dels més propers o de l’aïllament a causa de la quarantena. També, però, un temps per a pregar més amb la Paraula i per a reprendre aquelles pràctiques de pietat – el sant rosari, el via crucis, la coroneta de la divina misericòrdia – que sempre han sostingut el poble cristià. Siguem cautelosos vivint la nostra fe en aquest confinament amb una pregària més intensa a casa.

Siguem prudents. Col·laborem amb els “nostres” mitjans per aconseguir la fi d’aquesta epidèmia.

Un servidor i tots els vostres preveres preguem i celebrem la missa cada dia per tots vosaltres, especialment pels malalts i els qui els cuiden, per la fi de l’epidèmia i per tots els qui han mort a causa d’ella. No dubteu que aquesta caritat és molt gran i els beneficis per a tots vosaltres molt abundants.  Jo retransmeto, en directe, una estona de lectio divina cada matí i la celebració de la santa missa cada vespre pel canal de Youtube de la parròquia de Solsona. Ho continuaré fent fins a la fi d’aquest confinament. Uniu-vos-hi o aprofiteu les ofertes litúrgiques o orants que hi ha a les diferents cadenes de radio i televisió i a la xarxa d’internet. Com més preguem més aviat s’acabarà aquest malson. Siguem prudents participant d’aquests actes i unint-nos en una oració fervent i poderosa per a obtenir de Déu la gràcia de la fi d’aquesta epidèmia. Les autoritats fan tot el que poden, els sanitaris més del que poden, els altres servidors públics i privats també i cadascun de nosaltres està cridat a fer la seva part amb responsabilitat, a casa i des de casa.  Crec, però, que ha arribat l’hora que nosaltres, els ministres sagrats, us sostinguem també amb la presència física del Senyor, de les relíquies i de les imatges dels sants votats que sempre ens han protegit en totes les epidèmies. He invitat als rectors a beneir la pròpia vila o ciutat amb el Santíssim Sagrament o amb les santes relíquies des del comunidor o del campanar de l’església parroquial. Jo mateix, aquest matí del cinquè diumenge de quaresma, a les 11, pujaré el santíssim sagrament a la terrassa superior del campanar de la Catedral i beneiré Solsona i tota la diòcesi demanant al bon Jesús per tots vosaltres. No tanco la porta, amb el permís de les autoritats, a apropar-lo, més encara, a tots els fidels de Solsona que demanin una benedicció des del davant de casa seva. Tant de bo, que, com en altre temps, ens protegeixin, ens consolin i ens donin esperança. Si l’epidèmia es desborda, com ja ha passat en alguna ciutat propera, caldrà més espai i més mans que el que els hospitals i el personal sanitari poden oferir. No dubtem en oferir els que tinguem a la nostra disposició: pisos buits per aquella part de família que convé que no convisqui amb qui està en quarantena o convalescent després de superar la infecció; internats o cases de convivències o de colònies per a fer hospitals de campanya si fes falta. Els més joves, que no teniu altres persones sota la vostra responsabilitat, especialment si heu de deixar de treballar o estudiar forçosament, estigueu a punt per a ajudar amb la compra quotidiana els que no convé que surtin de casa i també per a suplir els servidors que estan bregant contra la malaltia i han d’aturar la seva activitat i entrar en quarantena. Les famílies i els joves no desoïu, si podeu, la crida que fa l’Institut Català de la Família per acollir
els nens de 0 a 3 anys que tenen els pares o tutors hospitalitzats o aïllats a causa del covid-19. Siguem prudents i col·laborem amb els mitjans que tenim al nostre abast.

No tingueu por!

Les xifres són cada dia més esfereïdores. L’epidèmia ja ha arribat a les nostres viles i ciutats. Tots podem dir que coneixem directament alguna persona que es troba aïllada a casa seva o hospitalitzada o que ha mort a causa d’aquesta contagiosa pandèmia. Però, Jesús no para de repetir-nos, com tantes vegades ho va fer amb els seus deixebles: no tingueu por!  Divendres, les paraules del Papa, en la benedicció Urbi et orbi, en aquella impressionant plaça de sant Pere buida i mullada, ens invitaven a confiar en Déu. El Senyor que va calmar la tempesta, que va curar malalts, que va alliberar endimoniats, que va alimentar masses de famolencs, que va ressuscitar morts, com ens recorda l’evangeli d’avui, no ens protegirà en aquesta contesa?  El bon Déu, no tindrà misericòrdia d’aquest món que tant estima. Ell que va enviar el seu Fill per a salvar-lo, no ho farà en aquest moment crucial per a tota la humanitat. No tinguem por, Déu no ens abandona, Déu no permetrà que sucumbim.  Això no és l’apocalipsi sinó una manifestació dolorosíssima, com la fam i les malalties del tercer món que acaben amb la vida de milions de persones cada any a causa de la nostra insolidaritat, d’aquesta societat autosuficient i pretenciosa que s’enfonsa a causa de la seva prepotència arrogant.  Tot això que mostra el desgavell d’aquest món que ha oblidat Déu serà per a la seva major glòria, per a que molts pensin i creguin. No tingueu por: Som aquella petita resta que supliquem al bon Déu per aquest nostre món. No tingueu por: Ell escolta “la pregària insistent dels justos” (Jm 5,16b).

+ Xavier, bisbe de Solsona

Solsona, 29 de març de 2020, cinquè diumenge de Quaresma

Etiquetes: 
Comparteix

També t'interessarà