El Canal d’Urgell reclama una aposta clara de la classe política per la modernització

ACN
20-10-2021
  •  El Canal d’Urgell reclama una aposta clara de la classe política per la modernització

El president de la Comunitat General de Regants del Canal d'Urgell (CGRCU), Amadeu Ros, ha demanat aquest dimarts al Govern i a tota la classe política el seu suport a la modernització del Canal d'Urgell pel fet que es tracta d'un "projecte estratègic" per Catalunya. Ros ho ha dit en el marc del IV Congrés de l'Aigua de Catalunya, que ha tingut lloc aquest dimarts al CaixaForum de Barcelona, on la Comunitat ha presentat el projecte de modernització. Aquesta obra ambiciosa de la qual fa anys que se n'està reclamant la seva execució, preveu una inversió, incloent el reg en parcel·la, d'uns 1.420 MEUR, i tot i que el calendari definitiu no està tancat, la previsió és que es porti a terme en set anys, entre 2021 i 2027.

Ros s'ha referit al projecte de modernització que impulsa la Comunitat de Regants com un "projecte de país" que permetrà que es puguin produir tots els aliments que necessita Catalunya sense dependre de l'exterior, cosa que actualment no passa, ja que cal importar el 60% dels aliments que es consumeixen. La modernització de la infraestructura implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que, d'altra banda, permetrà fixar a la gent al territori i fomentar el repoblament.

En aquest sentit, Ros ha volgut subratllar el suport que el projecte ha obtingut per part de més d'un centenar d'empreses agroalimentàries que representen el 20% del PIB de Catalunya, així com també de partits polítics, però ha demanat explícitament al Govern i al conjunt de la societat catalana consciència sobre la importància d'impulsar el projecte. De la mateixa manera, ha explicat que la modernització de la infraestructura també permetria garantir la reserva hídrica del país i evitar episodis de manca d'aigua.

El Departament d'Acció Climàtica ja té en marxa els primers quatre projectes de la modernització, la redacció dels quals està prevista finalitzar a finals d'enguany i amb això es podrien iniciar les obres en 10.000 hectàrees, amb una inversió de 110 MEUR de cara al 2022. El projecte s'ha presentat també al Ministeri de Transició Ecològica i està pendent dels ajuts europeus dels Fons Next Generation.

Ros ha fet aquestes declaracions en el marc del IV Congrés de l'Aigua, que ha tingut lloc aquest dimarts al CaixaForum de Barcelona, on ha volgut recordar també que el Canal d'Urgell va ser construït ara fa 160 anys, que rega 75.000 hectàrees, subministra més de 300 indústries agroalimentàries, a més de 1.860 granges, més de 120 poblacions i 500 masies aïllades. També ha volgut posar èmfasi en el fet que la seva concepció va ser promoguda per la burgesia catalana a través de la família Girona per garantir aliments a la capital catalana i ara, 160 anys després, cal millorar-ne la seva eficiència.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?