El canvi climàtic, problema vital

P.RODELLAR
08-11-2018
  • El canvi climàtic, problema vital

El canvi climàtic és un dels problemes de més importància en els nostres temps.” Així de contundent es mostra el professor del CSIC i investigador de Mollerussa Josep Maria Gili, que fa més de vint anys que treballa en els diferents oceans i que ahir va oferir una xarrada sobre la biodiversitat de l’Antàrtida a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la ciutat de Lleida.

“A la península Antàrtica ja hi comença a haver símptomes perillosos per culpa del canvi climàtic que provoca que el 50% de les glaceres s’estiguin desfent”, assegura Gili. A més, l’investigador va explicar que, des de la comunitat científica s’intenta que els polítics facin cas de les seues advertències respecte a aquest tema, però “generalment la política es desentén de les nostres advertències”. Per aquest fet considera que ha de ser la societat la que impulsi una “consciència medioamabiental” prou forta que provoqui un canvi en els programes electorals dels partits polítics. I va afegir: “És difícil que hi hagi una solució a curt termini; tanmateix, si no procurem arreglar-ho, arribarà un dia en què haurem de dir adéu a continents com l’Antàrtida”.

Respecte a l’estat de salut dels oceans, Gili es va lamentar que “són els grans oblidats, els utilitzem com si fossin abocadors”. I va assegurar que tres quartes parts dels bancs de pesca mundials es troben actualment sobreexplotats. “No hi ha recursos per alimentar 7.000 milions de persones”, va assenyalar. No obstant, considera que encara estem a temps de preservar els nostres mars si aconseguim “conscienciar-nos de la seua vital importància”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta