El caporal de la Urbana de Lleida hauria falsificat informes per "venjança"

ACN
24-03-2022
  • El caporal de la Urbana de Lleida hauria falsificat informes per "venjança"

El caporal de la Guàrdia Urbana de Lleida acusat de falsificar informes per perjudicar l'intendent diu que els va redactar per denunciar que hi havia companys que anaven a treballar beguts i que "cap superior feia res". L'acusat ha afirmat que els informes els va redactar el 2018 però els pèrits de la Paeria i dels Mossos asseguren que els va elaborar al 2019, mesos després dels suposats fets i dies després, segons l'intendent de la Guàrdia Urbana, d'haver estat expedientat per incomplir el règim d'incompatibilitats. Precisament, l'intendent ha declarat que l'acusat va "mentir" als informes per perjudicar-lo i com a "venjança" per haver-li obert l'expedient. La fiscalia demana que se li imposin 4,5 de presó i 4 anys d'inhabilitació.

Antecedents

L'acusat havia estat sancionat a 13 mesos de suspensió de feina i sou per una falta molt greu d'incompatibilitats, concretament per haver anat, mentre estava de servei, vestit d'urbà i amb l'arma reglamentària, a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida per assistir com advocat a un detingut. Arran d'aquest fet, l'intendent li va obrir un expedient sancionador.

Tot i que el mateix acusat ha explicat que aquesta sanció està pendent de resolució al TSJC, va començar a complir-la el 2 d'octubre de 2019, 22 dies abans de presentar a l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, els informes en què denunciava la "passivitat" dels superiors. La queixa al paer en cap la va fer el 24 d'octubre de 2019, després que, segons ell, ningú fes cas de la situació ni dels informes en què alertava que companys de feina havien anat a treballar beguts.

Dos informes acusant companys d'anar beguts i a superiors d'inacció

Un dels casos a què fa referència un dels informes redactats per l'acusat, segons ha explicat ell mateix, va passar el 19 d'octubre de 2017. Va veure al pàrquing de la comissaria un caporal i un sergent amb "evidents símptomes de trobar-se sota els efectes de l'alcohol", arreglant la roda punxada d'un dels cotxes sense logotipar que utilitza la Guàrdia Urbana.

Segons ell, aquell mateix dia va informar d'aquests fets un superior però en veure que "ningú feia res", va decidir penjar un informe al respecte en una plataforma interna del cos policial habilitada per denunciar de manera anònima infraccions disciplinàries. Segons l'acusat, aquest primer informe el va crear el 23 de març de 2018, però segons els pèrits de la Paeria i dels Mossos d'Esquadra, no consta que introduís cap tipus d'informació sobre aquest succés fins al 3 de setembre de 2019, 23 mesos després dels presumptes fets i, segons l'intendent, precisament 8 dies després que no li acceptin el recurs a l'expedient disciplinari. "Vaig veure que havia faltat un altre cop a la veritat", ha lamentat.

"Un altre cop", ha dit, perquè l'altre cas, segons ha explicat l'acusat, va passar el 23 de novembre de 2018 a la sala de reunions de la comissaria. Un caporal i un sergent s'estaven discutint i segons l'acusat, el caporal anava begut. Diu que una altra vegada ningú va fer res al respecte i que ell va decidir penjar un informe al respecte el 6 de desembre de 2018. Segons el pèrits, però, aquest informe el va elaborar el 31 de gener de 2019, "tres dies després que se l'informés de l'expedient sancionador, en una clara venjança contra mi", ha declarat l'intendent.

L'acusat, en canvi, manté que les denúncies les va introduir al sistema amb anterioritat i apunta que van ser altres persones les que les van modificar. Els pèrits però, han assegurat que només es poden modificar des de l'usuari de cadascú i que s'ha de fer des de la comissaria.

Tant l'intendent com altres superiors de l'acusat han declarat al judici celebrat aquest dimecres a l'Audiència de Lleida, que no van veure cap dels informes als quals l'acusat fa referència fins que l'alcalde pregunta per aquests fets a l'intendent. Tots ells han negat també que l'acusat els hagués informat dels fets que denuncia i també han negat haver presenciat que cap dels treballadors a qui acusa anés begut.

Pel que fa a les acusacions d'inacció per part de l'acusat cap al seu superior, l'intendent ho ha negat. "En els 15 anys que sóc aquí he incoat una trentena d'expedients disciplinaris i unes 10 informacions reservades perquè crec en la justícia i quan veig que una cosa no està bé, actuo", ha assegurat.

Fiscalia demana presó i inhabilitació i la defensa l'absolució

La fiscalia demana que es condemni el caporal a 4 anys i mig de presó per falsedat documental i que se l'inhabiliti durant 4 anys per treballar en qualsevol cos policial en entendre que ha quedat demostrat que va elaborar informes falsos per venjar-se de l'intendent per haver-li obert un expedient sancionador i amb l'objectiu que fos cessat. La defensa, en canvi, diu que les denúncies són certes, que l'acusat les va introduir al sistema setmanes després de presenciar els fets i que ho va fer perquè "ningú feia res" i es tractava de conductes greus. Demana l'absolució.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?