⏯️ El Carnaval de Solsona farà servir aigua freàtica tractada per la penjada del ruc per la sequera

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
07-02-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Carnaval de Solsona farà servir aigua freàtica tractada per la penjada del ruc per la sequera
    Peu de foto: 
    Mar Martí (ACN)

Un dels actes més emblemàtics i participatius del Carnaval de Solsona és la penjada del ruc a la Torre de les Hores el dissabte a la nit. Amb l'objectiu de complir amb la normativa del pla de sequera, s'ha decidit que el ruc faci una micció simbòlica sobre el públic amb aigua freàtica tractada i no procedent de la xarxa. A més, el president de l'Associació de Festes del Carnaval, Àlex Vilanova, també demana als veïns que no llancin cubells d'aigua al públic, una acció habitual durant la celebració de la festa. Tot i que els actes arrencaran dijous, aquests dies els infants de Solsona estan fent visites als gegants del Carnaval. "Els nens no caminen i gairebé no han obert els ulls que ja els hi posen un vídeo dels gegants", explica Vilanova.

La penjada del ruc, que l'any que ve complirà 40 anys, és un dels actes més participats i populars del Carnaval de Solsona. Es va instaurar l'any 1985 i, segons explica la rondalla, es va fer pujar un ruc al campanar perquè es mengés unes herbes que hi havien nascut. La bèstia es va fer enfilar amb una soga lligada al coll, ja que les escales eren massa estretes i, per això, l'animal orinava mentre agonitzava. Cada any es reviu aquesta llegenda el dissabte de Carnaval amb la penjada del ruc, el dilluns de Carnaval infantil i també el Dimecres de Cendra amb la despenjada de l'animal.

Amb l'objectiu de no deslluir un dels actes més participats de la festa, però al mateix temps complir amb les restriccions per sequera, l'Ajuntament ha decidit que l'aigua que es faci servir per aquest acte sigui freàtica i no procedent de la xarxa. L'aigua s'agafarà d'un pou que es fa servir per netejar els carrers. S'instal·larà un dipòsit a sota de la torre on es penja el ruc i es bombarà l'aigua per fer-la pujar els 18 metres necessaris per fer-la servir a través del mecanisme que porta incorporat el ruc de cartró pedra.

A més, tant l'Ajuntament com també l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona han demanat als veïns del nucli antic que no llancin aigua amb galledes des de les finestres i els balcons, una acció que s'acostuma a fer durant l'acte de la penjada del ruc.

El planter del Carnaval

Solsona arrencarà oficialment aquest Dijous Gras els actes del Carnaval amb l'arribada del Rei Carnestoltes. El president de l'Associació de Festes del Carnaval, Àlex Vilanova, ha explicat que enguany la festa arriba amb poques novetats, ja que és un "Carnaval molt ric, amb més d'una setantena d'actes". Sí que es recupera una activitat que s'havia deixat de fer i que és la crida sorda pel nucli antic. Es tracta d'un recorregut on els músics de l'orquestra i el públic desafinen constantment. També es dona més importància a l'acapte dels gegants amb una acte propi.

Les setmanes prèvies a la festa els escolars del municipi visiten els Gegants del Carnaval, que es troben exposats a la Sala Polivalent de Solsona. En total, són més de 350 infants que fins aquest dimecres coneixeran de prop aquestes figures i la vessant més folklòrica de la festa. De fet, Vilanova assegura que hi ha una "fal·lera molt important" dels infants pels gegants i la festa en general i diu que es transmet de generació en generació. "Els nens ja fa un mes que parlen del Carnaval", explica. Els gegants del Carnaval es caracteritzen per les seves formes caricaturesques i burlesques.

Comparteix

També t'interessarà