El castell de les Pallargues llueix façana "nova"

REDACCIÓ
Publicat: 
11-10-2021
Actualitzat: 11-10-2021 12:57
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El castell de les Pallargues llueix façana "nova"

El castell de les Pallargues llueix des d’aquest mes d’octubre façana “nova”. El frontal de la fortalesa segarrenca, de propietat particular, ha estat sotmès a un lifting total que ha suposat una inversió superior als 93.000 euros i que ha permès a la construcció medieval recuperi bona part el seu aspecte original Les obres de condicionament, centrades en la coberta i la façana, han durat 7 mesos i han tingut com a principal objectiu recuperar l’antic esplendor de la façana, a més d’evitar la degradació del conjunt i resoldre els problemes de despreniment de pedres i de filtracions a la coberta. La direcció de l’obra ha anat a càrrec dels arquitectes Carles Freixes i Alba Colell.

La façana és un dels elements emblemàtics del castell, degut especialment a l’arc gòtic de 13 metres d'alçària –el més gran de Catalunya– que presideix, juntament amb la gran balconada, el conjunt constructiu, en el que també destaquen els finestrals renaixentistes.

La restauració, que s’ha fet amb materials i tècniques tradicionals per mantenir l’autenticitat de l’edifici, ha consistit en l’arranjament de la façana de pedra i la recuperació de l’accés original (tapiat el 1804). S’ha recuperat la part de la porta dovellada que va quedar tallada en construir el gran balcó central i s’han eliminat els balcons afegits posteriorment al segon pis, als laterals de l’arc principal, recuperant d’aquesta manera els grans finestrals renaixentistes. A banda, s’ha renovat la fusteria de les finestres i balcó, molt malmesa per les inclemències meteorològiques.



RACÓ AMB ENCANT: Els Castells del Sió, una ruta medieval per a ser cultureta de debò

Castell Les Sitges / FOTO: wikimedia commons


Anteriorment a aquest projecte ja s’havien fet treballs de millora i condicionament de diverses parts del castell, com l’entrada i el terra de la Sala Noble, a més de recuperar les antigues cuines.

Les obres van començar el mes de març i han finalitzat aquest mes de setembre. Del total del cost de l’actuació, un 20% aproximadament ha estat finançat per fons europeus Feder. D’altra banda, s’estan buscant altres fons de finançament, com el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El castell obre les portes al públic tots els diumenges i festius, amb visites guiades a les 11.00, 12.00 i 13.00 h. Els dies feiners i dissabte cal fer reserva prèvia per fer la visita guiada convencional, trucant al 973 52 00 41. També hi ha la possibilitat de fer una ruta combinada que proposa la la visita a l’interior dels castells de Concabella (que alberga el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió) i les Pallargues, i la visita exterior als castells de Montcortès i Ratera, i que inclou l’explicació de llegendes de la comarca.

Nou segles i mig d’història

Documentat ja el 1061 i modificat diverses vegades al llarg dels segles, el castell de les Pallargues deu el nom a als pallers que hi havia a la zona. Construït en un emplaçament aïllat i en el punt més alt al costat del riu Sió, a poc a poc es va veure envoltat de cases fins a formar un nucli urbà (l’any 1636 ja hi havia unes 23 cases i unes muralles que les circumdaven). Pertany al tipus de castell-palau, molt freqüent a la Segarra, i destaca per tenir una planta molt irregular i per la seva gran façana.

El cos central, amb el seu gran arc gòtic, és el més antic, mentre que els dos cossos laterals són del segle XVI. La gran balconada afegida fa uns 200 anys li aporta la seva característica majestuositat.

Al seu interior el públic pot visitar la planta baixa i la planta noble. A la primera hi ha les dependències destinades als serveis (el hall, les quadres i l'antiga sala de guàrdia, amb armes i utensilis tradicionals). Per una solemne escala de pedra s'arriba a la planta noble, on trobem la Sala Capitular, espai elegant amb diversos mobles, escuts i portes molt treballades que s’obren als dormitoris; la capella de Sant Miquel, i l’accés a la terrassa (s’hi pot admirar un escut de pedra dels Rocabertí, una de les antigues famílies propietàries del castell). Des de la terrassa, amb pou inclòs, es contemplen unes extraordinàries vistes de la Segarra.

També val la pena baixar per l'escala de cargol que porta als calabossos i visitar el pou de gel, el celler de grans botes i el pou descobert recentment, excavat a la mateixa roca, del qual neix aigua cristal·lina. Cal remarcar que el castell de les Pallargues no ha estat mai deshabitat.

La Ruta dels Castells del Sió discorre bàsicament per una zona planera solcada pel riu Sió que inclou edificacions medievals com els castells de les Pallargues, Montcortès, l'Aranyó, Concabella i Ratera. Tots van ser reformats en el decurs dels segle per convertir-los en castells-palau. El de Concabella acull el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió i, igual que el de les Pallargues, és obert al públic. També formen part de la ruta esglésies com la de Sant Esteve de Pelagalls, romànica.

Comparteix

També t'interessarà