El català recupera la visibilitat als resultats de cerca de Google

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
08-09-2023
Actualitzat: 08-09-2023 12:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El català recupera la visibilitat als resultats de cerca de Google
    Peu de foto: 
    foto d'arxiu: Pixabay

El cercador actualitza l’algoritme i duplica amb escreix la presència de la llengua catalana en els primers resultats


El català recupera la visibilitat als resultats de cerca de Google després que el cercador hagi actualitzat el seu algoritme i ha duplicat amb escreix la presència de la llengua catalana en els primers resultats. Fa un mes eren només el 24% mentre actualment són el 57%, han explicat des de l’Aliança per garantir la presència digital del català, impulsada pel Govern i formada per deu entitats de la societat civil, que ha col·laborat activament amb el cercador per recuperar la visibilitat dels webs en català en els resultats de cerca. “Google ha començat a aplicar canvis als seus algoritmes i avui es pot confirmar que la visibilitat del contingut web en català ha millorat de manera substancial”, destaca l’Aliança.

L’Aliança per garantir la presència digital del català va ser presentada el passat 21 de març i la seva primera preocupació era la pèrdua de rellevància en els resultats de cerca web en català. Porta mesos treballant conjuntament amb Google i altres cercadors perquè el contingut web en català recuperi la visibilitat a les cerques.

En concret, la Fundació .cat, coordinadora de l’Aliança, ha destinat un equip específic, encapçalat per Albert Cuesta i Pep Masoliver que amb el suport i les aportacions dels tècnics i especialistes de totes les entitats que formen part de l’Aliança ha diagnosticat l’abast del problema analitzant el trànsit de més de 600 pàgines web amb contingut en català i en altres idiomes i elaborant un informe publicat aquest mes de juny que va permetre objectivar i quantificar el problema i obrir un diàleg tècnic amb els departaments d’enginyeria de Google i Microsoft per a resoldre un mal funcionament que afectava més llengües i cultures del món.

L’Aliança ha remarcat que el resultat ha estat que aquest mes d’agost Google “ha començat a aplicar canvis als seus algoritmes i avui es pot confirmar que la visibilitat del contingut web en català ha millorat de manera substancial”. En concret, s’ha confirmat que en les cerques d’un conjunt arbitrari de descriptors que l’Aliança observa periòdicament, la presència de pàgines en català entre els tres primers resultats s’ha més que duplicat: fa un mes eren només el 24% mentre actualment són el 57%.

El comunicat de Google

Google ha emès aquest divendres un comunicat informant dels canvis i les millores aconseguides: “A molts països i regions del món, la gent sol parlar i cercar en més d'un idioma. Per servir-los millor, Google utilitza diverses maneres de determinar automàticament quin és el millor idioma o idiomes en què mostrar els resultats de la cerca”.

A través d’una piulada, el cercador ha fet referència i reconeixement de la col·laboració de l’Aliança en tot aquest procés. “Durant els darrers mesos hem fet una sèrie de canvis per ajustar millor els resultats a l’idioma en el què algú cerca. Estem agraïts a tothom que ens ha proporcionat exemples en diferents idiomes per provar les nostres millores, inclosos els usuaris catalanoparlants i l’Aliança per la presència digital del català”.

Reaccions

Albert Cuesta, coordinador de l’Aliança, valora positivament la intervenció de Google i creu que han reaccionat bé. "M’agrada recordar que vam dir que no consideràvem que això fos volgut ni voluntari, sinó que és una cosa que a Google se li va desmuntar perquè n’havia canviat una altra”. En aquest sentit, declara que des de l’Aliança van contribuir “a que se n’adonessin i posessin els mitjans per arreglar-ho".

Genís Roca, president de la Fundació.cat que és l’entitat que coordina l’Aliança, ha volgut posar en valor “com d’eficient és l’ecosistema digital d’entitats civils de parla catalana, que ha demostrat ser capaç d’actuar de manera coordinada per a resoldre un problema concret extremadament complex”.

A través d’un comunicat, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha afirmat que “una de les prioritats del Govern és fer que el català tingui més força i presència arreu, també a Internet, i això passa perquè els resultats de les cerques que es fan no el discriminin”. En aquest sentit, ha afegit que seguiran “atents i analitzant l’evolució de les dades”, que esperen que continuïn millorant. Tot i això, assenyala que “el problema s’ha revertit i ha entrat clarament en fase de solució. Això confirma que el model de coordinació entre l’Administració i la societat civil pot aconseguir resultats valuosos”, ha reblat.

Crida a configurar en català

Cuesta ha assenyalat que l’Aliança convida la ciutadania a configurar en català els seus dispositius, per tal d’aparèixer com a catalanoparlants en l’àmbit digital, i a triar en els resultats de cerca els enllaços que siguin a webs en català, per tal de manifestar explícitament la seva preferència lingüística.

Comparteix

També t'interessarà