El centre d’atenció a temporers a la Fira obre portes a mig gas

SANTI COSTA D. / M. MARQUÈS
Publicat: 
12-06-2018
Actualitzat: 12-06-2018 9:32
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El centre d’atenció a temporers a la Fira obre portes a mig gas
  • El centre d’atenció a temporers a la Fira obre portes a mig gas
  • El centre d’atenció a temporers a la Fira obre portes a mig gas
  • El centre d’atenció a temporers a la Fira obre portes a mig gas

El centre d’atenció a temporers que l’ajuntament ha habilitat al pavelló 3 de la Fira va obrir ahir les portes a mig gas, ja que fins demà no estaran operatius ni el servei de dutxes ni el repartiment d’aliments als treballadors que ho necessitin. Durant el dia d’ahir, el centre va atendre un total de 23 persones que van acudir al pavelló per deixar els seus estris personals a la consigna, saber on poder dormir i les ofertes de treball que hi ha disponibles actualment a la recollida de la fruita. La vintena de treballadors que es van atansar al pavelló van valorar positivament el servei, encara que són pessimistes sobre el treball que hi haurà enguany, ja que n’hi ha molt poc.

Fa 16 anys que vinc a Lleida a treballar per la campanya de la fruita, però aquest estiu ho veig molt difícil, hi ha molta competència, poc treball i el temps no ha ajudat”, diu Moustapha, un marroquí de 36 anys. “Ara dormo al carrer, no m’han derivat a cap alberg perquè estic empadronat a Lleida, la cosa pinta malament per treballar, però cal intentar-ho. Em sembla molt útil el centre que han muntat aquí”, va valorar Moustapha. Un cas semblant és el de Babacar, un camerunès de 27 anys que ve de Fraga i que aquest és el primer any que ve a l’Estat espanyol a buscar feina. Va destacar que fa tan sols “dos dies que estic a Lleida. He vingut al centre a buscar feina, m’han assessorat i m’han aconsellat molt bé, però trobar feina està difícil, a veure si hi ha sort. Aquests últims dies he dormit al carrer, però al centre m’han redirigit a l’alberg de la ciutat”.

La presidenta dels veïns del barri de Cappont, Veni Ros, es va dirigir al recinte a primera hora del matí per conèixer les instal·lacions que hi havia al pavelló. Va destacar: "Ens semblen correctes, encara que vigilarem el lloc perquè es respecti l’entorn i l’espai dels Camps Elisis”. A més, va assegurar que ben aviat organitzaran una manifestació. Va explicar que actualment hi ha uns vuitanta temporers que dormen al ras a la capital del Segrià, mentre que l’any passat es va arribar als 200. Des de la campanya volen posar de relleu la “vulneració dels drets fonamentals” de les persones que treballen al camp, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i reclamar a les administracions un model agrari “que recuperi la sobirania i que garanteixi el dret a la vida digna de la pagesia i dels treballadors agraris”.

Front de 25 entitats en suport a aquest col·lectiu

Un total de 25 entitats que participen a la campanya “Fruita amb justícia social” impulsada per La Crida es van unir ahir a Lleida per exigir a les administracions deu punts, entre els quals es troben un alberg públic per als temporers, permisos de treball per a tot aquell que no tingui papers, una unitat mòbil de la conselleria de Salut que visiti els campaments, que la Generalitat obri una línia de finançament perquè les empreses agràries creïn allotjaments i que la Paeria resituï el centre d’atenció dels Camps Elisis. La portaveu de la Crida, Gemma Casal, va explicar que demanaran a la Paeria, a la Diputació, a la Subdelegació del Govern i als sindicats agraris crear una mesa de negociació per debatre els deu punts.

Comparteix

També t'interessarà