El COILL cedeix EPIS a la Xarxa Solidària

REDACCIÓ
Publicat: 
13-03-2021
Actualitzat: 13-03-2021 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les Infermeres de Lleida doten el voluntariat de la Xarxa Solidària amb equips de protecció

La seu del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha estat, aquest divendres, escenari de la primera iniciativa col·laborativa entre les Infermeres de Lleida, la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL) i l'Ajuntament de Lleida. L'objectiu: proveir els voluntaris i voluntàries de la Xarxa Solidària de Lleida,que gestiona l'entitat veïnal de forma coordinada amb la Paeria, dels equips de protecció individual (EPI) necessaris per desenvolupar els serveis de forma segura. 

Així doncs, el COILL –que va organitzar la xarxa de distribució per als centres residencials, amb suport puntual a unitats assistencials, durant els mesos més durs de la pandèmia– ha cedit l'excedent de recursos, més de 800 mascaretes, 200 granotes integrals i bates sanitàries, a la Xarxa. Aquesta primera acció, anirà seguida de la signatura d'un conveni de col·laboració pel qual les Infermeres de Lleida assessoran la xarxa en matèria de salut.

Lourdes Terés, membre de la Junta i coordinadora de la Campanya de Material, han explicat que "aquest ajut consisteix a entregar els excedents de material que teníem de la primera onada provinent tant de la compra que va fer el Col·legi com de donacions. En els àmbits sanitaris i residencials, ara ja tenen el material que necessiten i és per això que hem decidit donar-lo a la Xarxa de voluntaris. També hem acordat la signatura d'un conveni d'assessorament per poder col·laborar en la formació del voluntariat i fer-ho de forma adequada a les seves necessitats".

La Xarxa Solidària de Lleida és una eina comunitària que dóna suport a les persones en situació de vulnerabilitat en un context de pandèmia i realitza serveis com la distribució de medicaments, l'acompanyament de persones grans o el repartiment de menús a domicili per a les persones confinades per malaltia o sospita de Covid-19, entre altres. Antoni Baró, president de la FAVLL, que ha mostrat la seva satisfacció dient que "estem superagraïts. Des de la Federació hem assumit la represa de la Xarxa de Solidaritat i, tot i que estem en una fase inicial, hem detectat que es necessiten unes certes mesures de seguretat de caràcter sanitari per als voluntaris i voluntàries. Vam tirar l'ham a molts llocs i, finalment, a través de persones del CAP de Balàfia vam contactar amb el Col·legi d'Infermeres i ha estat una sorpresa molt agradable. Els números ja sortiran, però ens estan donant molt de material i també ens donaran assessorament perquè farem un conveni. Aquest material el distribuirem de tal manera que es puguin efectuar els serveis de forma totalment segura des del punt de vista sanitari. En realitat, la xarxa va néixer quan en l'estat d'alarma, va haver-hi una explosió de solidaritat que ens va preocupar una miqueta, però no perquè la gent no hagués de fer bé les coses, però podia haver estat possible que si no hi hagués hagut un control per fer un bé, haguérem acabat fent un mal. Tenim constància que en algun moment hi ha hagut transmissió comunitària per no haver tingut prou cura entre veïns i voluntaris. Quan es va acabar l'estat d'alarma, sabem que per normativa les administracions no poden gestionar el voluntariat perquè s'ha de fer des de la societat civil i, per la nostra desgràcia, tot i que s'havien activat molts mecanismes i s'havia treballat molt bé, van quedar petits nínxols de resposta ràpida que no es van poder atendre perquè no disposàvem d'aquest instrument que és la Xarxa. Ara, ens intentem organitzar de forma seriosa, a poc a poc i bé, per tenir una base que ens serveixi per entomar el futur i les demandes que se'ns fan des de la mateixa societat, des de la Paeria o des de qualsevol altre lloc per projectes o ajudes que es vulguin dur a terme des de la ciutadania. També vull destacar que això també ens donarà vida al moviment veïnal perquè és quelcom que s'ha fet sempre, però no s'havia entès com a voluntariat, sigui social o cultural. Hi ha persones que han fet molt, vull recordar per exemple la confecció de mascaretes i altres EPI per part de voluntaris del món veïnal i altres llocs que sempre han respost. Per sort, tenim una societat molt solidària i l'únic que hem de fer és ajudar perquè estigi endreçada i que les coses es facin bé. Reitero, estem molt i molt agraïts al Col·legi d'Infermeres per dues coses, per això ens donen i també per la seva validació. Els voluntaris ho han estat fent fins ara amb els seus propis medis de protecció, però aquesta col·laboració serà un win to win".

Aquesta organització de voluntariat, té el seu origen en la Xarxa Solidaritat Lleida (XSL) activada per l'Ajuntament de Lleida durant els mesos de confinament i que va arribar a reunir 675 voluntaris. Elena Ferre, regidora de Participació Ciutadana i Lluita contra la Corrupció i que ha assistit a l'acte, ha volgut "agrair d'entrada al Col·legi d'Infermeres i Infermers de Lleida aquesta donació. Creiem que és molt positiu que s'iniciïn aquest tipus de col·laboracions i esperem que sigui la primera, però no l'última. L'impuls que se li està donant des de la societat civil organitzada, des de les associacions i les entitats, a la Xarxa de voluntariat de Lleida és molt important. Creiem que s'està fent una tasca imprescindible i que cal reforçar sobretot aquesta tasca que ha entomat, en aquest cas la Federació d'Associacions de Veïns, a la que de nou vull agrair que acceptessin aquesta encomana. A l'Ajuntament sabem que és un projecte valuós, que és un projecte que ha de tenir transcendència molt més enllà dels moments de Covid que estem patint. S'aposta pel voluntariat i pels projectes de voluntariat i, en aquest sentit, cal seguir sumant en aquest i en tots els projectes que vinguin i col·laborant, tant amb el Col·legi d'Infermeres de Lleida com amb la Federació d'Associacions de Veïns".

Miquel Àngel Calderó, secretari del COILL, ha manifestat que "aquests equips es van adquirir en moments molt crítics en què l'autoprotecció, la nostra pròpia com a sanitàries i la de les persones usuàries dels centres residencials i de salut, era l'única forma d'aturar la transmissió i salvaguardar la vida de tothom. Amb un mercat escàs i inaccessible per a petites comandes, les infermeres vam assumir la responsabilitat de la compra a l'engròs i subministràvem tots els centres segons les seves necessitats. Va estar una experiència dramàtica, però alhora molt satisfactòria pel gran nombre de voluntats que van aplegar entorn de la iniciativa. Sortosament, hem superat aquestes mancances i, avui, ens alegra que aquest últim material passi a les mans dels voluntaris i voluntàries de la Xarxa Solidària de Lleida que estan fent una tasca excel·lent per combatre la Covid-19 des d'altres fronts".

Per a inscriure's com a voluntari o sol·licitar el suport de la Xarxa Solidària de Lleida es pot contactar trucant al 640 684 281 o a través del web https://www.xarxasolidarialleida.cat/.

Comparteix

També t'interessarà