El Comú rectifica i votarà a favor dels pressupostos de la Paeria

SANTI COSTA DOMINGO
Publicat: 
26-11-2020
Actualitzat: 26-11-2020 16:29
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Comú rectifica i votarà a favor dels pressupostos de la Paeria
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

L’assemblea del Comú, soci de govern d’ERC i JxCat, va aprovar ahir donar el seu suport als pressupostos municipals en el ple de demà després d’anunciar la seua abstenció la setmana passada. El canvi de vot ha estat provocat per dos esmenes presentades pel mateix govern assumint propostes del PSC, que també donen resposta a la petició dels comuns de reforçar el transport públic. Aquestes esmenes suposen incorporar al pressupost d’ingressos una partida addicional de 3,3 milions procedents de l’Estat.

El govern preveu destinar 2,75 milions a un fons d’ajuts per pal·liar la crisi per la Covid, aplicant propostes de la taula transversal per a la recuperació, 580.000 euros al transport públic urbà i 200.000 a projectes de mobilitat.

L’edil del Comú Elena Ferre va recalcar que l’assemblea va votar a favor dels pressupostos “perquè incorporen elements positius, per responsabilitat i perquè som part nuclear d’aquest govern.” Així mateix, es va mostrar contenta “del compromís d’atendre ben aviat la reorganització de sous”. Cal recordar que el Comú va proposar rebaixar entre un 10% i un 15% el sou a regidors i càrrecs públics i suprimir regidories.

La portaveu del govern, Jordina Freixanet (ERC), va precisar que, encara que s’inclou en el pressupost, la partida per al fons d’ajuts només s’activarà en el moment en què hi hagi un acord del Govern central que materialitzi la transferència d’aquests fons. Va destacar que s’utilitzaran íntegrament per pal·liar la crisi i per a mobilitat, en cap cas per a despeses corrents. Així mateix, va considerar que la partida destinada a transport públic és la clau perquè el Comú doni suport al pressupost. “Crec que sí, perquè la de mobilitat era la qüestió que els generava més incomoditat”, va opinar, després de recordar que cap grup ha subscrit la proposta del Comú de retallar sous.

Al seu torn, l’edil del PSC Begoña Iglesias va dir que el seu partit decidirà avui el seu vot en els pressupostos i va recalcar que el fet que hagin acceptat 2 de les seues 22 propostes “no condicionarà el nostre sentit del vot”.

Lleida, la desena capital amb l’aigua més cara

Un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) situa Lleida com la desena capital de província de tot l’Estat amb el preu de l’aigua més elevat, amb un import de 2,22 euros el metre cúbic. Una xifra que, si s’extrapola a un consum mitjà anual de l’aigua a Espanya, que és de 175 metres cúbics, situa el seu cost en els 389,33 euros anuals. Tot i això, aquest preu s’incrementarà després que ERC i Comú, dos dels tres grups del govern municipal, i el PSC sumessin els seus vots per apujar la tarifa municipal una mitjana global del 7,5% en un període de 3 anys. Al marge de la tarifa que aplica la Paeria, el rebut de l’aigua inclou el cànon que aplica la Generalitat, que també ha pujat al llarg dels últims anys. Tornant a l’estudi, a nivell català només Girona té un preu de l’aigua inferior al de Lleida, amb 1,69 euros el metre cúbic. Al seu torn, Sevilla, Múrcia i Barcelona són les ciutats que tenen el preu més elevat d’aquesta taxa, amb un preu del metre cúbic de 3,20, 3,16 i 2,87 euros, respectivament. Contràriament, les més barates són, en aquest ordre, Palència, Orense, Guadalajara i Sòria.

Comparteix

També t'interessarà