El Conselh Generau d'Aran crea el Consell Consultiu de l'Aranès

ACN
Publicat: 
15-05-2021
Actualitzat: 15-05-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Conselh Generau d'Aran crea el Consell Consultiu de l'Aranès

El Conselh Generau d'Aran ha aprovat, amb els vots a favor del grup d'Unitat d'Aran i l'abstenció de Convergència Aranesa el reglament regulador del Consell Consultatiu de l'Aranès. Es tracta d'un òrgan d'assessorament i consulta en matèria de política i planificació. L'objectiu del Consell ha de ser "treballar per la vitalitat social de l'aranès" i aconsellar al Conselh Generau d'Aran en "la presa de decisions, accions i projectes en qüestions lingüístiques". La síndica d'Aran, Maria Vergés ha destacat "la necessitat imperiosa de no utilitzar la llengua com a instrument polític, per a assegurar la seva continuïtat" i ha instat a tots els consellers del Conselh Generau a "treballar conjuntament per a evitar la desaparició de l'aranès".


El Consell de l'Advocacia impulsa l'ús de l'aranès als jutjats amb els primers formularis en aquesta llengua

El Consell de l'Advocacia impulsa l'ús de l'aranès als jutjats amb els primers formularis en aquesta llengua

El Consell Consultatiu de l'Aranès analitzarà els factors que afecten la vitalitat social de la llengua, proposarà treballs de recerca i informes, analitzarà també les accions de política lingüística que tinguin incidència en Aran, seguint l'objectiu de promoure l'ús i coneixement de l'aranès, i dissenyarà accions i polítiques per a promoure l'ús de la llengua en tots els àmbits de la societat aranesa i per a la disponibilitat de productes i serveis en aranès.

El Consell Consultatiu de l'Aranès està format per professionals de reconegut prestigi i trajectòria, autors de nombroses publicacions i coneixedors de la llengua i de l'àmbit occità, membres d'universitats i organismes, com la Universitat de Sorbonne o la Universitat de Lleida, ha explicat la síndica d'Aran, Maria Vergés.

La síndica ha afegit que l'objectiu d'aquest òrgan és "treballar per a la vitalitat social de l'aranès i oferir els criteris tècnics i lingüístics necessaris perquè les accions i polítiques de promoció, normalització i difusió de la llengua tinguin un impacte positiu i directe en la supervivència de l'aranès".

Comparteix

També t'interessarà