El Conselh Generau i l'Ajuntament del Naut Aran acorden restringir la pernoctació al Pla de Beret

ACN
Publicat: 
08-12-2022
Actualitzat: 08-12-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Conselh Generau i l'Ajuntament del Naut Aran acorden restringir la pernoctació al Pla de Beret
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

El Conselh Generau d'Aran i l'Ajuntament de Naut Aran han acordat restringir la pernoctació al Pla de Beret, en compliment de l'Ordenança d'accés motoritzat al medi natural. L'Ordenança publicada el 28 d'agost de 2017, que prohibia la pernoctació en vehicles al medi natural, s'ha acordat ampliar la restricció a la carretera C-142B d'accés al Pla de Beret, inclosos els pàrquings de l'estació d'esquí. Com a alternativa per a autocaravanes i altres vehicles camperitzats, s'ha habilitat una part del pàrquing de la cota 1500. El nombre d'autocaravanes i furgonetes al Pla de Beret s'ha disparat podent-se comptar més de 300 vehicles pernoctant als pàrquings de l'Orri i Beret. Això suposa una població gairebé estable de més de 600 persones.

Aquests vehicles també poden pernoctar als nuclis urbans i a les zones perimetrals de les carreteres C-28 i N-230, amb els condicionants de les normatives municipals i de carreteres quan sigui el cas.

Des del Conselh Generau i l'Ajuntament de Naut Aran s'indica que aquests vehicles estacionats ocasionen problemes ambientals en un indret d'alta muntanya i apunten al sanejament (vàters químics abocats als contenidors de rebuig) o l'impacte lumínic i acústic (música, gossos...) en horaris nocturns.

La presència continuada dels vehicles aparcats també impedeix o dificulta la neteja de la neu dels pàrquings, fins al punt que els conductors de les llevaneus rebien queixes i fins i tot amenaces per part dels usuaris de les autocaravanes i disminueix notablement la capacitat d'aquests pàrquings per a acollir vehicles.

S'han detectat vehicles estacionats durant períodes de diversos mesos que eren llogats en el seu aparcament a peu de pistes. A més, les administracions araneses han argumentat que per un evident criteri de protecció civil, "un nombre tan elevat de persones pernoctant en zones tan elevades fa més probable que una situació d'emergència pugui complicar-se" en cas de fortes nevades nocturnes, ja que de Tanau al Pla de Beret, la carretera queda sovint tallada per les congestes o el risc d'allaus.

Finalment, de forma coordinada entre el Conselh Generau d'Aran i l'Ajuntament de Naut Aran, s'ha decidit iniciar un dispositiu conjunt d'Agents de Medi Ambient i Mossos d'Esquadra que inclou accions informatives, advertències i també la imposició de sancions, segons preveu l'ordenança reguladora de l'accés al medi natural. Es preveu que aquestes mesures es mantindran durant tot l'any.

Comparteix

També t'interessarà