El cost de les despeses escolars per cada fill/a per aquest curs

REDACCIÓ
Publicat: 
20-09-2022
Actualitzat: 30-08-2023 10:46
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • El cost de les despeses escolars per cada fill/a per aquest curs
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)

El nou curs escolar porta reptes, desafiaments... i moltes despeses: segons una enquesta feta per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), en el curs 2022-2023 les famílies gastaran, de mitjana, 2.186 euros per fill. La xifra és més elevada que en anys anteriors: la tornada a l'escola en aquest entorn d'inflació suposa un nou cop per a les precàries economies domèstiques.

En el mes de juliol passat de 2022, OCU va dirigir a una mostra aleatòria de socis de tota Espanya amb fills en edat escolar. Les conclusions de la recerca s'han redactat amb les respostes de gairebé mil socis amb fills entre 3 i 18 anys que anaven a cursar estudis durant aquest curs 2022/2023. Partint de la base que cada soci podia respondre fins a un màxim de 3 fills, l'estudi compta amb informació de 1.530 estudiants, de tots els nivells educatius.

Als entrevistats se'ls va preguntar sobre les despeses escolars que tenen previst realitzar durant el pròxim curs 2022/2023 per a cadascun dels seus fills. En cas de no saber-ho amb exactitud, se'ls va demanar que indiquessin una estimació basant-se en la seva experiència en anys anteriors.

 1. Se'ls va preguntar, en primer lloc, per la quota escolar.
 2. També preguntem de manera més detallada per cadascuna de les diferents partides de despesa. Cal tenir en compte que algunes despeses són anuals, només es paguen una vegada (la matrícula, l'uniforme, els llibres o material escolar, etc.).
 3. Uns altres, en canvi, són despeses fixes mensuals el menjador, l'esmorzar, la ruta en el cas que s'hagin de traslladar, les activitats extraescolars (idiomes, esports...).

La suma de totes aquestes despeses escolars ascendeix, de mitjana a gairebé 2.200 euros per alumne.

El col·legi, més car que l'any passat

Segons les estimacions dels seus pares, cada alumne entre 3 i 18 anys gastarà durant el pròxim curs escolar, de mitjana, 2.186 euros. Aquesta xifra supera la d'anys anteriors: no és una sorpresa, tot està pujant de preu, i l'escolaritat i les despeses que això comporta no són una excepció...


 

Tanmateix, la despesa real varia molt en funció de diferents factors.

El triple en els centres privats

El tipus de centre al qual s'acudeixi és el més decisiu, i segons això la despesa anual pot ser de 1.000 euros per fill, a més de 6.900 de mitjana en un centre privat. Els que van a un centre concertat gasten, de mitjana, 2.975 euros. Un 56% dels estudiants de l'enquesta acudeixen a un centre públic, el 36% a un col·legi concertat i un 8% va a un centre privat.

Com més petits, més cars

També el nivell d'estudis que es vagin a cursar és determinant en la despesa: la tornada a l'escola dels nens més petits, amb més despeses fixes, surt en general més cara que els de secundària. 6 de cada 10 estudiants de la nostra enquesta són d'infantil o primària.

A Catalunya i Madrid la despesa és major

També el lloc de residència marca diferències i com en anteriors ocasions, la tornada a l'escola és més onerosa per a les famílies catalanes i madrilenyes, que de mitjana paguen bastant més per cada alumne. 

Els llibres... i tota la resta

Tens fills en edat escolar? Perquè ja saps que la costa amunt de setembre és empinada: per anteriors estudis d'anys anteriors se sap que cal comptar uns 500 euros per nen només per a equipar-los amb tot el necessari, des de roba i calçat a llibres de text i material.

És cert que no tots han de pagar l'uniforme (encara que sí que equipar als seus fills amb el necessari), i hi ha un percentatge d'alumnes que no han de pagar llibres o material, però la majoria continua havent de fer-ho. El cost de les diferents partides arriba a ser bastant onerós:

La despesa en llibres de text és, de mitjana, uns 200 euros. Hi ha diferències entre els tipus de centre, però sobretot entre els nivells d'educació, com es pot veure al gràfic.

A aquestes xifres cal sumar el material escolar, que pot suposar un altre important desemborsament (es calcula que pot ser uns 95 euros de mitjana a l'any). I per descomptat, la despesa en roba i calçat... o el conegut uniforme, habitual en molts centres (de mitjana 161 euros per alumne).

Si a tot això li afegim les quotes de l'AMPA o associacions equivalents, (31 euros anuals), trobem que només la tornada al col·le supera els 500 euros per nen (sense comptar altres despeses, com a excursions, per exemple): en resum, enguany, la costa amunt de setembre es torna cada dia més empinada.

Les famílies necessiten ajuda

Tornar al col·le en aquest entorn de preus disparats pot convertir-se en una dura càrrega per a moltes llars espanyoles que, com sabem, ja estan tenint molts problemes per a afrontar les seves despeses quotidianes.

Per recents estudis se sap que:

 • Només 1 de cada 3 famílies afirma que viu amb folgança.
 • El 27% dels espanyols va tenir dificultat l'any passat per a afrontar les despeses educatives.
 • El 75% dels usuaris ha adaptat els seus hàbits relacionats amb la despesa d'energia.
 • S'han posposat despeses que estaven previstes (des d'equipament o obres en la llar, a viatges, robes, dentista...).

Organització de Consumidors i Usuaris (OCU)

Comparteix

També t'interessarà