⏯️ El Dansàneu torna amb fermesa amb un programa basat en residències artístiques

REDACCIÓ / ACN
14-06-2022
  • ⏯️ El Dansàneu torna amb fermesa amb un programa basat en residències artístiques
    Peu de foto: 
    Dansàneu
  • ⏯️ El Dansàneu torna amb fermesa amb un programa basat en residències artístiques

Més residències i més espectacles, ja sigui d'encàrrec o bé en col·laboració amb tercers. La 31a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, camina amb fermesa després de dos anys obligat a adaptar programa i format a causa de la pandèmia. En aquest sentit, els responsables de la trobada pirinenca, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu (a punt de celebrar, l'any 2023, el seu 40 aniversari), han presentat aquest dilluns en roda de premsa, a Lleida, la programació completa de l'edició d'enguany que integra prop d'una trentena de propostes artístiques de tipologia molt diversa i que troben en la mescla entre dansa, música i patrimoni el seu fil conductor principal. 

Amb una imatge fotogràfica de les Valls d'Àneu (original del fotògraf local Joan Blanco) com a reclam i una proclama que actua a manera d'autèntica declaració d'intencions (“Que aquí hi hagi Dansàneu, és el millor que pot passar”), el president del Consell Cultural, Ferran Rella, ha recordat la necessitat de fer pedagogia en la línia que la cultura no només és un dret universal i essencial sinó que és “una oportunitat, si no la millor i la més clara, de projecció d'un territori, en clau externa però també interna, i que actua a partir del coneixement i el desig d'alteritat dels qui la practiquen”. Diu Rella: “La nostra és una proposta basada en l'excel·lència, que integra d'on venim per repensar on anem... I que defuig la massificació a favor d'una experiència artística de qualitat, correctament dimensionada i de caràcter vivencial”. 

Sembla prou evident que el Dansàneu, sigui o no esperonat per l'obtenció l'any passat del Premi Nacional de Cultura que atorga el CoNCA, fa un nou salt endavant incrementant no només el nombre d'espectacles programats (del 24 al 31 de juliol, que és quan es desenvoluparà el Dansàneu, hi haurà activitat cada dia en les franges matinal, vespertina i de nit) sinó també la seua ambició artística. En aquest sentit, la directora del Dansàneu, Rut Martínez, ha volgut destacar “la nostra voluntat de convertir les Valls d'Àneu en un autèntic laboratori de creació i, per a fer-ho, necessitem articular dos plans d'actuació que són complementaris: allò que l'espectador, sigui o no del territori, pot gaudir en format d'espectacle i allò que passa en el mentrestant... Em refereixo al treball que fan els artistes durant el Dansàneu en format de residència, taller, recerca i experimentació. Són dos plans que es complementen i que, creiem, donen un valor afegit al que fins ara era només una trobada centrada en l'exhibició".

Residències artístiques i col·laboracions al territori

El Dansàneu té un programa de residències artístiques amb un pla de treball continuat durant la setmana llarga del Festival.

Els residents del Dansàneu 2022 són: 

  • Núria Guiu, flamant Premi Nacional de Cultura 2022, que acostarà el seu Cyberexorcisme a un espai obert i compartit com és la plaça pública d'Isil (30/07, 19.30h) com una continuació de dos treballs previs, Likes i Spiritual Boyfriends, i en ella Guiu suma la col·laboració amb 5 Tik Tokers amb l'objectiu de desplaçar i/o exorcitzar els mecanismes i les eines coreogràfiques des d'internet a l'escenari que, en aquest cas, és el carrer.
  • Els integrants del projecte RE-, la proposta liderada pel músic Adrià Grandia amb la dansa d'Anna Romaní i amb Carlos Martorell a l'electrònica, que forma part de l'Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània i que presenten una provocació escènica que dubta i refà la tradició (28/07 a les 22.30h a Borén).
  • La companyia de la ballarina Laia Santanch, que comença el procés d'investigació i creació de la tercera part de la seua trilogia sobre l'arrel, Jarana. Àer i Tradere van ser-ne les propostes precedents, totes dues amb suport del Dansàneu.

A més de l'exhibició dels espectacles, els artistes residents faran tallers, conversaran amb el públic i compartiran processos de treball.

Així, Núria Guiu, farà un taller matinal obert tant als becats del Pla d'impuls de la dansa tradicional com a la gent del territori que s'hi vulgui sumar. Encara en relació als becats del Pla, també podran participar del procés creatiu de l’espectacle del ballarí Jon Maya que mesclarà aspectes de la dansa tradicional basca amb la més estricta contemporaneïtat, i rebran una sessió sobre improvisació que impartirà l’anglès Julyen Hamilton.

Els integrants del projecte RE-, es preguntaran què és la música tradicional i si, pel fet de fer música amb un instrument tradicional, tot allò que se'n derivi pot ser classificat com a música tradicional. Proposen dubtar de la tradició per fer recerca i poder refer l’imaginari sonor que l’envolta. Sintetitzadors que utilitzen samples de gralla, sensors de moviment que generen so, dansa antiga recodificada. Per respondre dubtes i curiositats sobre els processos de creació d'un espectacle d'aquesta tipologia, en acabar l'espectacle, artistes i productors (entre ells, Jordi Fosas, director de la Fira Mediterrània) podran conversar distesament amb el públic.

Laia Santanch, començarà a investigar, conversar amb persones del territori i assajar amb la seua companyia l'espectacle Jarana el 30 de juliol i allargarà fins a principis d'agost, amb l'objectiu que el projecte pugui presentar-se acabat en el futur, també en el marc del Dansàneu.

Igualment remarcable resulta aquest 2022 la primera col·laboració establerta entre festivals de les Valls d'Àneu atès que, l'abril passat, Dansàneu i Esbaiola't, eixoplugats per Fira Tàrrega, van promoure la residència artística de la companyia de ponent Sound de Secà que va treballar durant uns dies a les Valls i que actuarà a l'Esbaiola't d'enguany i farà un taller durant el Dansàneu adreçat als becats del Pla d'impuls; serà el diumenge 31 de juliol. CONSULTA TOT EL PROGRAMA DANSÀNEU 2022Trobades (im)possibles

En la línia de fomentar accions singularitzades per al Dansàneu, enguany destaquen tres propostes molt diverses en estil i que sorprendran al públic, segons Martínez. Així, el públic del Dansàneu podrà gaudir a Santa Maria d'Àneu del pianista luxemburguès Francesco Tristano amb els ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich. El músic i productor Marc Parrot sumarà la dansa de la ballarina Aina Alegre en una nova provatura del cicle el 30 de juliol als Firals d'Esterri.

D'altra banda, el Dansàneu s'alia amb l'empresa Roc Roi per celebrar el 29 de juliol una doble sessió al Llac de la Torrassa de la Guingueta d'Àneu, amb l'actuació del ballarí Pol Jiménez i, ja dins l'aigua i dalt d'una plataforma, la cantant Gemma Humet, que presentarà el seu darrer àlbum 'Rere tot aquest fum'.

Altres noms propis del 31è Dansàneu

L'Orquestra de músiques d'arrel de Catalunya (OMAC) serà l'encarregada d'inaugurar el diumenge 24 de juliol al prat de Rinau d'Esterri d'Àneu la 31a edició del Dansàneu amb l'espectacle 'Trencadís'. La cantant Marina Rossell presentarà el seu darrer disc '300 crits' al Firal d'Esterri el dilluns 25 de juliol. Tarta Relena portaran el dia 26 a Santa Maria d'Àneu, Escalarre, el seu últim treball 'Fiat Lux'. Aquest mateix escenari rebrà el 31 de juliol el ballarí i coreògraf basc Jon Maya.

El mini cicle de duets comptarà, per una banda amb el pianista de jazz Xavi Torres i la ballarina de flamenc Karen Lugo, el dijous 28 de juliol a l'església dels sants Just i Pastor, a Son, i de l'altra, amb la percussionista Núria Andorrà i el ballarí anglès Julyen Hamilton, que actuaran a la plaça Major d'Isavarre el divendres 29 de juliol. També faran tàndem però en aquest cas literari el poeta Lluís Calvo i l'escriptora basca Itxaro Borda, que recitaran conjuntament a Aurós, un cop finalitzada una excursió naturalista amb guiatge d'Obaga Natura que tindrà lloc el divendres 29 de juliol al matí.

Altres noms destacats del cartell d'enguany són el de Joana Serrat que presentarà amb banda les cançons del seu multipremiat disc 'Hardcore from the Heart' al Firal d'Esterri d'Àneu el dimecres 27, o els de Maria Arnal, Eduard Escoffet i José Luis de Vicente que presentaran el dimarts 26 de juliol Santa Maria d'Àneu 'Mil Sibil·les' , una conferència performada, entre la poesia i el cant, que aprofundeix en els orígens i les transformacions d'aquest mite al llarg dels últims 2.500 anys.

Amb un format similar, El Dansàneu rebrà el 27 de juliol la proposta 'Explica Dansa' de Toni Jodar i Beatriu Daniel. Serà a Sant Joan d'Isil, en el context de l'exposició de pintures sobre el romànic aneuenc que durant tota la setmana es podrà veure en aquest mateix espai i que signa el pintor japonès Tatsuji Ohara. El mateix autor farà visites guiades i comentades a la mostra. En col·laboració amb la Fundació Fluidra, el diumenge 24 de juliol, s'inaugurarà l'exposició amb l’actuació de la pianista i matemàtica Laura Farré Rozada, que presentarà el seu àlbum 'Nimbus', que versa sobre la temàtica de l’aigua.

Tornen igualment cites habituals i molt seguides pel públic com són el Tastàneu (coordinat per Carme Mestre, amb més productors i en un format no estàtic) el divendres 29 de juliol al vespre a Isavarre; l'actuació al Castell de València d'Àneu (en aquest cas, amb el grup de ball folk La Gravetat de Coulomb i el conjunt de la Catalunya Nord Jutglars) el dissabte 30 de juliol al migdia i l'espectacle familiar del diumenge 31 de juliol al migdia en aquest cas a Cerbi, a càrrec de la rondallaire Patrícia McGill i l'acordionista Blai Navarro.

Pel que fa a la cloenda, tindrà toc literari i es farà el dia 31 a Sorpe. Es tracta d'una mescla de l'univers de la Víctor Català revisitat per l'actriu Elvira Prado-Fabregat i el músic Carles Viarnés en l'espectacle 'Més lloc per a la fosca'. S'hi sumaran Míriam Encinas-Laffitte, Laia Fortià i els cantaires de l'arxiu Càntut (Premi Nacional de Cultura 2022).

Memòria democràtica

El Dansàneu també manté un bloc per continuar aprofundint en aspectes com són el treball d'investigació i divulgació de la memòria democràtica de les Valls d'Àneu. En aquest àmbit cal remarcar la publicació i presentació d'un llibre i la celebració d'un acte en record a les set persones deportades de les Valls d'Àneu (sis homes i una dona) als camps nazis que l'historiador Josep Calvet ha estudiat per encàrrec del propi Consell Cultural. Tindrà lloc el 25 de juliol a Espot i comptarà amb la recitació de l'actriu Carme Sansa i de l'actor pallarès Eduard Muntada, així com de l'actuació musical de Quico Pi de la Serra. 

Entrades ja a la venda

Les entrades per als espectacles de pagament s'han posat a la venda aquest mateix dilluns, amb preus que van dels 18 als 20 euros i descomptes de més del 30% per a la compra anticipada (i del 50% per als socis del Consell Cultural de les Valls d'Àneu). Els responsables del Dansàneu recorden que més d'un 80% de les entrades d'aquestes darreres dues edicions s'han comprat de manera anticipada, i recorden en aquest sentit que els aforaments del festival continuaran essent mitjans i petits per defugir la massificació i garantir una experiència cultural pròxima i de qualitat.

Per primera vegada, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu ha organitzat un seguit d'activitats prèvies al territori, concretament del 17 al 21 de juny, amb l'objectiu de presentar a la població la programació de la 31a edició del Dansàneu. Es faran a Esterri d'Àneu i Sorpe. Destaca l'actuació el dimarts 21 de juny de la cantautora aranesa Alidé Sans a la plaça de l'església d'Esterri.

El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu amb el suport del Departament de Cultura, els ajuntament d'Esterri d'Àneu, Alt Àneu i Espot; la Mancomunitat de Municipis de les Valls d'Àneu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. També compta amb el patrocini del Ministeri de Cultura, la Diputació de Lleida (Institut d'Estudis Ilerdencs i Patronat de Turisme) i de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), entre d'altres agents del territori.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta