El Departament de Salut concedeix contractes a quatre infermeres de Lleida per a fer recerca durant dos anys
El Departament de Salut ha atorgat quatre beques a personal d’infermeria de Lleida per dur a terme recerca en el marc del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut 2022-2027. Aquestes beques, anomenades contractes d’intensificació, permeten que les professionals alliberin el seu temps de tasques assistencials per dedicar-se exclusivament a la investigació durant dos anys. Les beneficiàries són Laia Llubes, Ferran Padilla, Sally Santisteve i Mercè Pollina, totes elles vinculades a diversos grups de recerca de la regió.
Laia Llubes, infermera d’Atenció Primària i membre del Grup de Recerca de Cures de Salut (GReCS), desenvoluparà una estratègia per potenciar l’autogestió de pacients amb múltiples malalties cròniques. Llubes destaca que l’objectiu del projecte és empoderar els pacients perquè esdevinguin actius en el maneig de les seves malalties, millorant així la seva salut i adherència als tractaments. L’estratègia d’empoderament es centrarà en la comunitat i estarà liderada per infermeria.
Ferran Padilla, infermer de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i també membre del GReCS, dedicarà els seus esforços a estudiar l’eficàcia d’un dispositiu de subjecció per a la fixació de catèters en pacients hospitalitzats. Aquesta investigació té com a finalitat reduir les complicacions associades a l’ús d’aquests dispositius i millorar-ne la gestió, amb un impacte directe en la seguretat i el benestar dels pacients.
Sally Santisteve, infermera de l’Hospital Universitari de Santa Maria, se centrarà en implementar un protocol de cribratge de càncer de pulmó per a fumadors d’alt risc a Lleida, seguint el model de l’International Early Lung Cancer Action Program. Aquesta iniciativa busca diagnosticar el càncer de pulmó en fases primerenques, quan les opcions de tractament són més efectives. Santisteve també treballarà en la identificació de biomarcadors per millorar l’eficàcia del cribratge.
Finalment, Mercè Pollina, infermera de la Unitat de Suport a la Recerca Lleida de l’IDIAP Jordi Gol i del CAP Bellpuig, liderarà una investigació per avaluar un programa d’intervenció comunitària sobre l’autoestima, l’autoconcepte i la imatge corporal positiva entre infants i adolescents en entorns rurals. A diferència d’altres projectes enfocats en trastorns mentals o alimentaris, Pollina vol promoure la positivitat i dotar els infants i adolescents d’eines per reforçar les seves capacitats i enfortir el suport del seu entorn.
Aquestes investigacions representen un gran avanç en diferents àmbits de la salut i mostren el potencial de la infermeria com a motor de canvi en la millora de les cures i el benestar de les persones.