El documental sobre la violació de 'La Manada', al Cicle de Cinema i Drets Humans de la UdL
La Universitat de Lleida (UdL) acull una nova edició del Cicle de Cinema i Drets Humans, que enguany arriba a la seva 21a edició amb una programació cinematogràfica de gran impacte social. Entre les pel·lícules que es projectaran, destaca No estás sola. La lucha contra La Manada (2024), un documental recentment estrenat que explora la violació múltiple patida per una jove durant els Santfermins de 2016. Aquest film, dirigit per Almudena Carracedo i Robert Baharm, posa en relleu les greus mancances del sistema judicial i mediàtic espanyol en casos de violència sexual, així com les mobilitzacions feministes que van sorgir en suport a la víctima i que es van convertir en el primer moviment #MeToo a Espanya.
La projecció de No estás sola tindrà lloc el 19 de novembre a les sis de la tarda a l'Auditori del Centre de Cultures de la UdL, i comptarà amb la participació de Carla Galeote, exalumna de la UdL, advocada i coneguda activista feminista en xarxes socials, que oferirà una perspectiva legal i social sobre el cas de "La Manada".
El cicle s'obrirà, però, el 12 de novembre amb la projecció de La guerra empieza aquí (2019), del director basc Joseba Sanz (1970-2013). Aquest documental, finançat per micromecenatge, denuncia la venda d'armes d'Espanya a l'Aràbia Saudita, que han estat utilitzades en el conflicte del Iemen contra població civil. A partir de la negativa del bomber Ignacio Robles a col·laborar en l'enviament d'armes des del port de Bilbao, el film aborda les protestes d'organitzacions antimilitaristes com Ongi Etorri Errefuxiatuak i KEM-MOC, així com l'impacte de la indústria armamentista basca. Aquesta primera sessió serà presentada per Paul Zalduendo, de l'Escola Cultura de Pau, i Eva Erill, fundadora de l'ONG Solidarios sin Fronteras.
El 21è Cicle de Cinema i Drets Humans es tancarà amb el curtmetratge Ava (2023), dirigit per l'actriu i activista Mabel Lozano. Guardonat amb el premi Goya 2024 al millor curt documental, Ava narra el testimoni d'una menor amb discapacitat intel·lectual que va ser captada per internet i explotada sexualment en un bordell. Basat en fets reals, el curt revela l'alarmant vulnerabilitat de les persones amb discapacitat davant el tràfic d'éssers humans. La projecció, programada per al 26 de novembre, serà seguida d'un col·loqui moderat per la catedràtica de Dret Penal de la UdL, Carolina Villacampa Estiarte, reconeguda per la seva recerca en matèria de tràfic de persones.
A més de les projeccions cinematogràfiques, el cicle inclou dues exposicions de gran interès: Humoràlia: La pau és el camí, una mostra de 50 vinyetes finalistes del concurs internacional d'humor gràfic, que estarà disponible del 5 al 30 de novembre al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, i una retrospectiva sobre la defensa dels drets humans a Lleida en els darrers 25 anys, promoguda per la Comissió de Drets Humans del Col·legi de l'Advocacia de Lleida. Aquesta segona exposició romandrà oberta del 5 de novembre al 3 de desembre a l'edifici Polivalent 1.