⏯️ El dret a l'avortament està garantit?

LLEIDA.COM | Laura Gómez i Miquel De Santiago
Publicat: 
10-12-2020
Actualitzat: 10-12-2020 16:23
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El dret a l'avortament està garantit?
    Peu de foto: 
    Foto: Miquel de Santiago
  • ⏯️ El dret a l'avortament està garantit?
    Peu de foto: 
    Foto: Miquel de Santiago
  • ⏯️ El dret a l'avortament està garantit?
    Peu de foto: 
    Foto: Miquel de Santiago
  • ⏯️ El dret a l'avortament està garantit?
    Peu de foto: 
    Foto: Miquel de Santiago

Aquest migdia diversos col·lectius feministes han convocat una concentració a la Plaça Ricard Vinyes, davant de l'Agència de Salut Pública de Catalunya | Servei Regional, per exigir el dret a l'avortament a la sanitat pública. Demanen que es garanteixi aquest dret al territori lleidatà perquè les dones no s'hagin de desplaçar fins a altres llocs.

La portaveu, Laia Mayoral, coordinadora dels col·lectius de Ponent i membre del Col·lectiu Feminista de l'Alt d'Urgell ha llegit un manifest remarcant tots els recursos, així com les eines amb què compta la sanitat pública per tal de garantir aquest dret que tenen totes les dones.

A l'acte han participat una trentena de persones i s'ha sentit la frase "Avortament lliure i gratuït", proclamada pels assitents. 

 

 

pancarta avortament

"L'administració i les institucions públiques no estan garantint que es pugui fer"

Marta Burgell, membre del Moviment Feminista de la Noguera afirma que el dret a l'avortament és un dret garantit, que a més està constituït a diferents reglaments i lleis del país en el qual vivim. Una de les coses que més queda recollida en aquesta llei, és que l'accés a aquest avortament ha de ser "proper" i "segur", així com ha de ser a la sanitat pública i en un espai més proper a la dona, per evitar desplaçaments, així com disminuir els moments d'estres i d'angoixa que la dona està patint amb tota la situació. "Els requeriments que la llei contempla, al nostre territori, no s'estan complint".

Un dels principals problemes és que l'administració i les institucions públiques no estan garantint que això es pugui fer i que no estan fent realment tota la feina necessària, perquè les dones tinguin accés, igual que la tenen en altres territoris i comarques de Catalunya. Per tant és un problema de desídia de la institució en la qual estem.

El servei s'ha de garantir i s'ha d'acostar a la dona i al territori, per tant la regió sanitària ha de posar l'esforç i les solucions per garantir que aquest servei es pugui procedir al territori; tant al Pirineu, com a Ponent i a la xarxa de salut pública, en els centres hospitalaris que a més estan prou equipats i tenen els serveis per poder-ho realitzar. No és una problemàtica d'infraestructura, es tracta de què ells garanteixin aquest dret i proposin les solucions, perquè és un tema que s'ha deixat oblidat fins que els moviments feministes no han alçat la veu de protesta i han llençat la problemàtica al carrer.

Foto: Miquel de Santiago
Foto: Miquel de Santiago

"Les dones s'han de desplaçar a Barcelona, Tarragona i Girona per poder avortar"

Laia Mayoral, coordinadora dels col·lectius de Ponent i membre del Col·lectiu feminista de l’Alt d’Urgell explica que l'avortament és un "dret garantit" on surt per llei que és un dret on totes les dones haurien d'arribar i haurien de tindre-ho i es vol reivindicar que no s'han de moure de la província per avortar.

A l'Alt d'Urgell per avortar farmacològicament les dones s'han de desplaçar a Balaguer per fer-ho. Si es vol avortar quirúrgicament, les dones s'han de desplaçar fins a Barcelona, Tarragona o Girona. "Nosaltres com col·lectiu pensem que és un dret que ha d'estar garantit per a totes les dones de tota Catalunya i volem que sigui així, volem reivindicar-ho i que es compleixi aquest dret".

Arribats en aquest punt, m'agradaria pensar que la gent està prou informada sobre el que significa el dret a l'avortament i la importància que té que es pugui fer a la sanitat pública. I de no ser així, com a col·lectiu tenim aquesta feina de donar a conèixer-lo mitjançant les rodes de premsa, reivindicacions i manifestacions. El principal objectiu és crear consciència a totes les dones sense tenir en compte la seva edat perquè vegin la realitat que es viu al territori.

La principal proposta de solució és que hi hagi metges i especialistes que no tinguin objecció de consciència als hospitals perquè se li doni cabuda al dret a les dones de decidir sobre el seu mateix cos i sobre elles mateixes. Se sap que les institucions tenen recursos i prou material per fer-ho, però fins al moment no s'han trobat solucions parcials perquè les dones puguin avortar mitjançant la sanitat pública.

Laia Mayoral, Coordinadora Col·lectius Feministes de Ponent
Laia Mayoral, Coordinadora Col·lectius Feministes de Ponent
Comparteix

També t'interessarà